Ovako se možete pobrinuti da bake i djedovi slijede vaša pravila u odnosu s djecom

Foto: Shutterstock

IMATI baku i djeda u životu vašeg djeteta na puno načina je korisno i dobro za vašu djecu. Oni mogu biti dadilje, osobe od povjerenja i mogu igrati ključnu ulogu u razvoju vašeg djeteta. No, kada se pretjerano upletu u život vašeg djeteta ili u vaše roditeljske odluke, možda je vrijeme da postavite popis pravila za njih. Bez obzira na to koliko bake i djedovi imaju roditeljskog iskustva, morat će poštovati vas i pravila koja imate za svoju djecu, kako piše Romper.

U mnogim slučajevima roditelji čekaju dok baka i djed ne prekorače granice prije nego što im išta kažu

Za sve je bolje da se odmah razgovara o granicama i pravilima. "Budući da postoji toliko načina odgajanja djece i toliko potencijalnih komponenti uloge bake i djeda, roditelji mogu blago objasniti kako žele da se njihovo dijete tretira", kaže Sarah Epstein, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja iz Dallasa.

Iako se može činiti neugodnim, postavljanje granica zapravo može spriječiti sukobe. "Granice pomažu u očuvanju odnosa između roditelja i baka i djedova te mogu poslati poruku da se bakama i djedovima vjeruje da će zaista i poštovati ta pravila u ophođenju s djecom", kaže Epstein. "Tako granice zbližavaju članove obitelji."

7 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi

Davanje pretjerano raskošnih darova oko rođendana ili praznika, ili bez ikakvog razloga, na način koji nije u skladu s vašim željama ili očekivanjima.
Brkanje djetetovog rasporeda mijenjanjem vremena za spavanje ili vremena ispred ekrana bez pitanja.

Natjecanje s drugim srodnicima, osobito s drugim bakama i djedovima.
Nuđenje djeci hrane i pića za koje roditelji ne žele da djeca konzumiraju.
Nametanje svojih vjerskih uvjerenja djetetu.
Pretjerano dijeljenje na društvenim mrežama. Objavljivanje fotografija vašeg djeteta na društvenim mrežama čak i nakon što ste rekli da vam to nije ugodno.
Zauzimanje strana.

Zašto bake i djedovi prelaze granice?

"Bake i djedovi prekoračuju granice iz raznih razloga", kaže Michele Goldman, klinička psihologinja. "Možda je to zato što su odrasli u okolnostima bez strogih granica i ne misle da su granice potrebne. Možda je to zato što ne poštuju osobu koja postavlja granice. To može biti zato što se ne slažu s granicom i misle da su njihove granice bolje ili da znaju više od roditelja. To može biti zato što im nisu jasne granice ili ne vide kako pomicanje granice utječe na osobu koja postavlja granicu."

Bez obzira na razlog zbog kojeg baka i djed pretjeruju, ako vas to muči, vrijeme je da progovorite.

Kako postaviti granice bakama i djedovima

Prvo vježbajte postavljanje granica s drugima. Ako ste nervozni oko pristupa svojim roditeljima ili tazbini, Goldman predlaže da prvo vježbate postavljanje granica s nekim tko će ih najvjerojatnije odmah poštovati, poput prijatelja ili dadilje. "Vježbom do savršenstva!" kaže Goldman. 

Budite složni sa svojim partnerom. Ne biste trebali ni razmišljati o sastavljanju popisa granica za bake i djedove bez prethodnog razgovora s partnerom.

Jasno komunicirajte. Kada dođe vrijeme da razgovarate s bakom i djedom vašeg djeteta, bitno je eksplicitno definirati koje su granice i, Goldman predlaže, možda biste također trebali objasniti zašto ih postavljate.

Ne popuštajte. Pozabavili ste se problemom, rekli ste im što ne smiju učiniti i izričito naveli što želite da čine umjesto toga. Pa ipak... opet to rade. Nikada nemojte dopustiti da ovo ponašanje postane normalno, objašnjava Epstein.

Zatražite njihovu pomoć. Ako se čini da su tvoji roditelji ili tazbina isprva uvrijeđeni tvojim zahtjevom, možeš ublažiti udarac tako što ćeš nastaviti pokazivati koliko ih cijeniš. "Zamolite ih za pomoć na neki način, zahvalite im na podršci u tim područjima", kaže Goldstein.

Popis granica za bake i djedove

Nenajavljeno pojavljivanje u vašoj kući.

Davanje darova bez razloga, posebno ekstravagantnih darova.
Objavljivanje slika na društvenim mrežama bez dopuštenja.
Podrivanje pravila roditelja pred djecom.
Kritiziranje roditelja pred djecom.
Fizički izrazi nježnosti, poput ljubljenja djeteta u lice ili izazivanja osjećaja krivnje kod djece jer ih nisu zagrlila ili poljubila.
Vrijeme ispred ekrana. Nuđenje prekomjernog vremena ispred ekrana ili izlaganje djece nasilnom ili neprimjerenom sadržaju.
Konzumiranje previše alkohola kada su djeca u blizini.
Razgovor o drugim članovima obitelji na negativan način pred djecom.

Pročitajte više