Ove dvije dječje navike svi kritiziraju, a zapravo mogu smanjiti rizik od alergija

Foto: Shutterstock

POSTOJE određene dječje navike koje roditelji ne vole, ali bi zapravo mogle imati koristi. Kako donosi The Washington Post, istraživači s Novog Zelanda otkrili su da djeca koja sišu palac ili grizu nokte imaju manju vjerojatnost da će kasnije u životu razviti alergije.

Spomenuto istraživanje proizlazi iz dugoročnog projekta koji je pratio više od 1000 djece iz Dunedina na Novom Zelandu od rođenja. Stephanie Lynch, studentica medicine koja je dio tima, rekla je da su tijekom godina sudionicima postavljana detaljna pitanja o njihovim životima. Iz tih odgovora Lynch i glavni autor studije Bob Hancox uspjeli su prikupiti podatke o sisanju palca i grickanju noktiju.

Djeca koja su imala ove navike sudjelovala su u istraživanju, a bila su u dobi od pet, sedam, devet i 11 godina. Ovi su sudionici istraživanja podvrgnuti kožnim ''prick'' testovima u dobi od 13 i 32 godine kako bi se otkrile njihove eventualne alergije. Ovi testovi mogli su otkriti alergijske reakcije na čak 40 različitih alergena, prema Klinici Mayo.

Rezultati prvih kožnih testova pokazali su da je 38 posto djece koja sišu palac ili grizu nokte imalo alergije, u usporedbi s 49 posto djece koja nisu imala nijednu od spomenutih navika. Nadalje, djeca koja su i sisala palac i grizla nokte imala su još manji rizik od alergija, točnije 31 posto. Istraživači su otkrili da su rezultati kožnih testova ostali dosljedni kada je drugi test obavljen na ispitanicima u dobi od 32 godine.

"Ova otkrića podupiru našu hipotezu o higijeni koja sugerira da izloženost mikrobima u djetinjstvu smanjuje rizik od razvoja alergija", rekao je Hancox.

Pročitajte više