Ove dvije odgojne greške uništavaju samostalnost djeteta, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

VRLO je važno poticati razvoj samostalnosti kod djece kako bi jednog dana kada odrastu bila spremna za sve što ih čeka. Kako objašnjavaju psiholozi, ponekad roditelji odgojnim postupcima nesvjesno uništavaju samostalnost svojih mališana, donosi Times of India. Evo o kojim se postupcima radi.

Kao prvo, dijete neće biti samostalno ako ga njegovi roditelji pretjerano štite od svega. Ako su prezaštitnički nastrojeni, dijete će trčati svojim roditeljima za svaku sitnicu. Umjesto da sama pokušavaju pronaći rješenja ili se nositi s teškim okolnostima, prvo što će takva djeca učiniti jest u suzama doći roditelju kako bi upravo on ispravio situaciju u kojoj se nalaze. 

Psiholozi dodaju kako bi roditelji trebali osnažiti svoje dijete da se nauči nositi sa svojim problemima, posebno onim malim za koje intervencija odraslih uistinu nije potrebna. Isto tako, nedostatak jasnih granica još je jedna pogreška koju čini velik broj roditelja, a negativno utječe na razvoj samostalnosti djece.

Naime, kada roditelji imaju slabe granice, djeca bi se mogla boriti da razviju osjećaj vlastitog sebe i autonomije. To može dovesti do ovisnih odnosa u kojima djeca traže stalnu potvrdu i odobravanje svojih roditelja, zbog čega mogu biti vrlo nesamostalna ili nesigurna.

 

Pročitajte više