Ove fraze roditelji nikad ne bi smjeli govoriti svojoj kćeri, upozorava terapeutkinja

Foto: Shutterstock

U DANAŠNJEM svijetu nije nimalo jednostavno odgajati dijete, a naročito kćeri. Svijet je pun zastarjelih očekivanja za djevojčice, od toga kako bi se trebale ponašati pa sve do toga kako bi trebale izgledati ili se odijevati. Da stvar bude samo još gora, mnogi roditelji često potpuno nesvjesno koriste uobičajene fraze koje u većini slučajeva mogu napraviti više štete nego koristi, upozorava obiteljska terapeutkinja Laura Froyen.

Ona je izdvojila nekoliko fraza kojima se roditelji često koriste kako bi opravdali određena ponašanja i postupke, ali time samo rade dodatnu štetu jer kćeri uče da ne poštuju vlastite granice ili se uvijek ponašaju prema željama, odnosno očekivanjima drugih ljudi. Evo o kojim se frazama radi:

  • Tko se tuče, taj se voli
  • Budi dobra
  • Dječaci će uvijek biti/ostati dječaci
  • Izgledaš (pre)mršavo
  • Tako si lijepa.

Iako sve ove rečenice možda na prvu zvuče sasvim normalno, terapeutkinja objašnjava kako postoje negativne posljedice svake od ovih fraza. Naime, one djevojčice uče da je sasvim u redu tući ili maltretirati nekoga koga voliš, da uvijek trebaju biti poslušne i dobre, da bi trebale izgledati na određeni način, uglavnom se misli na mršavost te da je izgled kod žena najvažniji.

Pročitajte više