Ove fraze se redovito upućuju majkama, a trebalo bi ih zabraniti

Foto: 123RF

POSTATI roditelj nije samo novost u životu u smislu učenja kako održati malu nježnu bebicu na životu, kako funkcionirati s malo ili nimalo sna i manje brinuti ako je vaša odjeća prekrivena šmrkljima ili drugom prljavštinom; sa sobom donosi i potpuno novi način komunikacije.

Postajanje majkom uvodi vas u svijet roditeljskih fraza. Neke su fantastične, ali neke i diskutabilne, a ovo su neke koje bi trebalo zabraniti:

Je li on/ona dobar/dobra?

Koliko god tražili razloge zbog kojih nas bebe drže budnima cijelu noć ili prvo kažu "tata", njihove su dnevne aktivnosti posve slučajne i one ni na koji način ne otkrivaju jesu li dobre osobe. Dok se bebe ne počnu baviti terorizmom, paliti stvari, pomagati staricama preko puta ili donirati u dobrotvorne svrhe, ne postoji način da se kaže koje su loše ili dobre osobe. Ovo je jako glupo pitanje.

Pomaganje

Izraz "pomaganje" sasvim je adekvatan ako je netko prijatelj, član obitelji ili susjed i nudi da se malo pobrine za bebu kako bi se njezina majka mogla odmoriti ili istuširati. Ako je osoba rodila ili preuzela skrbništvo nad tim djetetom, onda NE pomaže. Ta je osoba roditelj.

Navikavanje na ruke

Reći umornoj majci, koju uz to rasturaju hormoni, da radi sve pogrešno i da će trajno oštetiti svoje dijete zajedničkim spavanjem u krevetu, ljuljajući ga dok zaspi, hranjenjem na zahtjev i slično, katastrofalna je ideja. Ako njeno dijete još uvijek bude spavalo s njom kad odraste, možda bi tad moglo biti vrijeme za nekakvu vrstu komentara. Do tad nema potrebe.

Samo čekaj

Kad vaša beba vrišti usred kafića ili vam dijete leži nasred parka i odbija se pomaknuti, jedino što može pogoršati situaciju je samozadovoljni promatrač koji kaže "samo čekaj", a zatim nastavlja opisivati ​​kako je sljedeća faza definitivno najgora. Hvala, slučajni prolazniče, hvala.

Možda je umoran/umorna

Kad dijete počne vrištati, trzajući se poput jegulje i odbijajući hodati, svakoj majci je sigurno palo na pamet da joj je dijete umorno. Naime, dijete to samo, naravno, ne shvaća i ako to kaže treća osoba, neće mu pomoći da shvati. Ova fraza jednostavno nije od pomoći.

Međutim, postoje neke super fraze ili pitanja koja možete uputiti novoj majci:

  • Kako mogu pomoći?
  • Evo, daj mi malo dijete da možeš popiti kavu/otuširati se/drijemati.
  • Želiš li vino/čokoladu?
  • Postoji li išta što mogu učiniti?
  • Evo vina/čokolade/tople večere/šalice čaja. Držat ću dijete dok popiješ/pojedeš.
  • Radiš ODLIČAN posao.

Pročitajte više