Ove mame godišnje uštede oko 715.000 kuna!

Foto: Pinterest

DA, PISALI smo o tome već puno puta, i da, ovo je američka računica, ali da - biti mama je zahtjevan posao, a da mama sama na kraju godine, kada podvuče crtu - jedino što može reći jest - naradila sam se, ali ovo nisam zaradila. Ovo sam uštedjela jer da sam cijelu godinu plaćala dadilju, spremačicu, kuharicu, vozačicu, organizatoricu, psihijatra, psihologa i sve ono što dolazi u paketu jedna obične mame koja je odlučila svoju djecu podizati bez da se makne od njih i odlazi na posao, plaćeni posao - ovoliko bi trebala zaraditi.

I da - biti stay-at-home mama možda ima svoje čari, ali, to si zapravo treba moći priuštiti. Ako gledamo naše prilike, a koliko god možda mislimo drugačije, nije ni u bijelom svijet baš toliko sve različito, treba si moći priuštiti da samo jedan roditelj radi i zarađuje.

S druge strane - ako vas prilike doista na to natjeraju, ako muž zarađuje dovoljno za sve vas, opet ostaje taj nemali problem - uloga majke je zaista podcijenjena. I to ne toliko samo u ovom financijskom dijelu iako ostaje pomalo gorak okus u ustima kada vidite tu cifru koju su mame zaslužile.

Tu je i onaj drugi problem. Tu je vrijeme koje mama ulaže u svoje kućanstvo i svoju djecu, kada joj se dogodi da danima doslovno ne izađe iz kuće, a kada i izađe napravi to s bomba frizurom, bez šminke i u prastaroj trenirci koja nimalo ne ističe sve mamine zgodne atribute.

I to su kućanice. Daleko od onih iz popularne serije, no unatoč svemu ovom u svijet se sve više popularizira ovaj trend ostanka kod kuće. Često upravo majčinom željom, jer imaju želje i volje biti i raditi baš to - odgajati svoju djecu, brinuti o svom domu, svakodnevno rješavati sve te silne izazove, i iako su svjesne da je sav njihov trud i rad i dalje vrlo podcijenjen u društvu u kojem žive - ne bune se. Ponosne su na sve što čine.

>>>Koliku bi plaću majke trebale dobivati za majčinstvo? Ovaj tata je izračunao...<<<

U Americi je trend ostanka kod kuće od 70.-ih prošlog stoljeća doslovno udvostručeno, a iako majke ističu da se bore s financijama, stigmom u društvu da su bogatašice koje ne moraju raditi, one su prije svega ponosne. One su mame koje su unatoč svim svakodnevnim nedaćama odlučile biti mame u punom smislu te riječi.

I zato zaslužuju počast!

Ako ste jedna od takvih mamama - dijelite dalje, neka se vaš glas čuje daleko. Zaslužile ste! Iako vas sigurno nitko neće platiti ovoliko.

I ne - ne želimo umanjiti važnost mama koje rade. Financijski je teško živjeti na jednoj plaći, pogotovo ako biste - vratimo se početku priče - morale izdvajati sve te silne novce da sve ono što jedna mama mora napraviti platite drugima, ali ako vam je ikakva satisfakcija - da vas ikada itko plati za sve što činite za svoju obitelj, znajte da bi sigurno bile bogate. Sada ste sigurno bogate duhom, ali ako ćemo o novcima...

 

 

 

Pročitajte više