Ovo je šest stvari u kojima roditelji najčešće griješe

Pixabay.com

ČAK i oni roditelji koji imaju najbolju namjeru ponekad pogriješe. Ipak, treba biti svjestan koje greške mogu trajno utjecati na dijete.

Veoma je važno kako su se vaši roditelji ponašali dok su vas odgajali, jer je to sigurno imalo veliki utjecaj na vas. Bilo da su vas voljeli ili zapostavljali, oni su vam dosta toga odredili svojim postupcima, piše Business Insider.

U nastavku navodimo šest grešaka u roditeljstvu za koje je znanost dokazala da loše utječu na djecu.

1. Ako su vam roditelji bili nasilni, vjerojatno ste pod većim stresom i veće su šanse da obolite od kardiovaskularnih bolesti

Odrastanje s nasilnim roditeljem negativno utječe na tjelesno zdravlje, zaključila je studija iz 2013. godine, koju je provelo Sveučilište u Los Angelesu. Istraživači su zaključili da su oni koji su preživjeli mnogo stresnih situacija u djetinjstvu imali više zdravstvenih problema kao što su visoka razina kolesterola, šećera u krvi i dijabetes. Osim toga, stresne situacije iz djetinjstva utjecale su na teže kontroliranje stresa u odrasloj dobi.

2. Ako su vam roditelji bili ovisnici, brinuli ste o njima kao dijete, pa se ne znate zabaviti u odrasloj dobi

Odrastanje s roditeljima koji su ovisni o alkoholu ili narkoticima može obilježiti dijete tako da cijelog života preuzima ulogu staratelja nad svima. Samim time, kad djeca odrastu, mogu imati problem opustiti se i zabavljati kao svi ostali, jer rijetko kad spuštaju gard zbog straha da neće imati kontrolu.

3. Ako su vam roditelji bili depresivni, vjerojatno se cijelo vrijeme pokušavate ponašate kao da ste sretni, što može dovesti do toga da ne znate izraziti svoje prave emocije

Ako djeca vide da su im roditelji nesretni, ona se trude oraspoložiti ih. Tako ona odrastaju s navikom da brinu o roditeljima pretvarajući se da su sretna, što nije dobro za formiranje zdrave ličnosti. Ova djeca u odrasloj dobi nastavljaju s pretvaranjem i najčešće ne pokazuju svoje prave emocije.

4. Ako su vam roditelji bili previše brižni, moguće je da imate problem s anksioznošću i pretjeranom upotrebom lijekova protiv bolova

Roditelji koje žele biti upućeni u svaki detalj djetetovog života i previše aktivno sudjeluju u svemu što mu se događa, često ne dopuštaju djeci ni da se igraju bez nadzora i ne provode previše vremena odvojeni od njih. Prema rezultatima jedne studije, djeca ovakvih roditelja imaju veći rizik od razvoja depresije i anksioznosti, kao i od pretjeranog korištenja lijekova protiv bolova.

5. Nasilni roditelji ili roditelji pod stresom mogu dovesti do toga da se djeca zatvaraju u sebe kako bi se obranila, što se održava do odrasle dobi

Roditelji koji su pod stresom često se znaju istresti na svoju djecu i uplašiti ih. Da bi se izborila s time, djeca razvijaju mehanizme obrane kako ne bi osjećala strah ili tugu i kako bi se prilagodila okolnostima. To može dovesti do toga da se emotivno zatvorite u odrasloj dobi prema svima, pa i prema svojoj djeci.

6. Ako su vam roditelji otklanjali sve prepreke prilikom odrastanja, bit ćete anksiozni

Roditelji koji ne dopuštaju djetetu da se samo suoči s preprekama koje su pred njim, misle da mu pomažu, ali to nije slučaj. Tako djeca samo izbjegavaju izazove koji ih jačaju i doprinose njihovoj spretnosti i snalažljivosti. Zbog toga ova djeca kada odrastu nisu adekvatno pripremljena za izazove svijeta, što može dovesti do razvoja anksioznosti.

Pročitajte više