Ovo su razlozi zašto bi roditelji trebali provoditi manje vremena na mobitelu

Foto: 123RF

U DANAŠNJE vrijeme mnogo je ljudi postalo ovisno o pametnim telefonima, a psiholozi kažu kako mnoge obitelji provode vrijeme "sami dok su zajedno".

To znači da su roditelji fizički prisutni, ali žrtvuju dragocjeno vrijeme s djecom radi komunikacije na društvenim mrežama.

Na kraju, djeca moraju trpjeti štetne posljedice takvog načina života, prenosi portal BrightSide.

Teško je živjeti život bez pametnih telefona, ali ovo je podsjetnik da postoje ozbiljne posljedice.

1. Djeca mogu imati problema s društvenim razvojem

Nedostatak roditeljske pažnje ne čini samo da djeci nedostaje inicijative i da nisu raspoložena već to može oštetiti i razvoj mozga.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da nedovoljna skrb, zbog korištenja pametnih telefona, može negativno utjecati na djetetov razvoj i biti razlog za emocionalne poremećaje.

Čak i manje stvari, poput dopisivanja, mogu dugoročno imati negativan utjecaj.

Djeci je potrebno stabilno i predvidljivo okruženje kako bi im osigurali razvoj mozga.

2. Djeca postaju ljuta i više vas ne slušaju

Psiholozi kažu da bi roditelji trebali postaviti granice upotrebe pametnih telefona ne samo svojoj djeci već i sebi.

Izvijestili su da se djeca osjećaju "tužno, ludo, ljuto i usamljeno" kad roditelji biraju mobitele. Neka djeca mogu se početi ponašati i pokazivati ​​blage znakove agresije, poput oštećenja telefona svojih roditelja da bi konačno dobila željenu pažnju.

Manjak pažnje čini da se djeca osjećaju izostavljeno i nedovoljno zanimljivo da bi ih voljeli. To im uništava samopouzdanje i uzrokuje probleme u ponašanju i nepotreban stres.

3. Djeca svoje roditelje ne vide kao dobre uzore

Za mnoge ljude je pravo mučenje ako svoj pametni telefon ne provjeravaju svake minute. 

Istraživači su promatrali obitelji u restoranima brze hrane i otkrili da je njih oko 70% koristilo svoje pametne telefone za vrijeme obroka. Neki su članovi obitelji čak i izvukli svoje telefone odmah kad su sjeli za stol.

Tako roditelji uskraćuju svojoj djeci mogućnost da se uključe u interakciju licem u lice i nauče kako se ponašati.

Djeca oponašaju ponašanje svojih roditelja i stječu društvene vještine komunikacijom s njima. Djeca uče kako razgovarati, izražavati ljubav i pokazati zanimanje za druge ljude.

Ako im roditelji ne služe kao primjer, njihova djeca propuštaju učenje ovih važnih vještina i mogu imati problema s izgradnjom emocionalne povezanosti s ljudima kasnije u životu.

4. Djeca se ozljeđuju jer se moraju boriti za pozornost svojih roditelja

Iako roditelji vole i cijene djecu bez obzira na sve, pretjerano korištenje pametnih telefona stvara djeci osjećaj da nisu dovoljno važni.

Istraživanje je pokazalo da čak i djeca kažu da je provjeravanje telefona tijekom razgovora jedna od najgorih roditeljskih navika, a njih čak 56% je izjavilo kako bi zaplijenili telefone svojih roditelja kad bi imali priliku.

Djeci je potrebna pažnja da se osjećaju sigurno i samouvjereno jer to doprinosi njihovom emocionalnom razvoju i olakšava im interakciju s drugim ljudima.

Kad djeca osjete da ih roditelji vole i cijene, znaju da su dovoljno dobri i nemaju se razloga natjecati s pametnim telefonima.

5. Djeca postaju pasivna i odsutna

Emocionalna veza između roditelja i njihove djece je snažna, ali ranjiva.

Da bi to dokazali, istraživači su procijenili ponašanje dojenčadi u dobi od sedam do 24 mjeseca u situaciji kada su se njihove majke prestale igrati s njima i, umjesto toga, preusmjerile pozornost na njihove telefone. Njihov emotivni odgovor bio je prilično iznenađujući.

Djeca su pokazala znakove uznemirenosti i nisu bila zainteresirana istraživati okoliš oko sebe kad je majka koristila pametni telefon.

Što su majke duže koristile pametne telefone, dijete je postajalo sve manje zainteresirano. Čak i kad je njihova majka bila spremna za igru, nisu se toliko bavili komunikacijom kao prije.

Djeca žude za ljubavlju i pažnjom, a posao je roditelja da im to daju.

U redu je odgovoriti na hitni poziv, ali u većini slučajeva je bolje skloniti telefon i provesti kvalitetno vrijeme s djetetom jer će to doprinijeti djetetovom emocionalnom razvoju.

Pročitajte više