Ovo su razlozi zašto biste trebali pustiti dijete da hoda boso

OSIM ako primijetite probleme s razvojem stopala vašeg djeteta, nema potrebe da vaša beba kod kuće, na plaži ili u dvorištu povremeno ne prošeta bosa. Naime, istraživanja su pokazala da je upravo hodanje bosih nogu najbolje za razvoj stopala, ali i za mnoge druge stvari u razvoju djeteta.

Zašto bi dijete trebalo hodati bosonogo? Odgovor dolazi od ortopeda koji tvrde da je za pravilan razvoj stopala dobro da dijete hoda po mekom tlu, pijesku, travi i zemlji. To su podloge čija tekstura omogućava djetetu da jača mišiće nogu.  

1. Omogućava optimalan razvoj stopala

Pri rođenju kosti stopala vaše bebe su mekane. Kako raste, kosti postaju tvrđe te se u stopalima razvijaju zglobovi, ligamenti i mišići. Istraživanja pokazuju da dječje cipele, posebno ako su krute, uske, tijesne ili imaju nesavitljiv potplat, mogu ometati razvoj stopala jer se ono prilagođava cipeli umjesto da se oblikuje na prirodan način.

2. Poboljšava agilnost

Kada mala djeca hodaju bosa, obično gledaju pred sebe jer ih informacije koje primaju kroz stopala usmjeravaju i čine da se osjećaju sigurnije. Cipele ''blokiraju'' taj osjećaj, pa mala djeca koja ih nose imaju tendenciju gledati dolje i samim time sklonija su padanju. Cipele također mogu ograničiti širenje prstiju, koje pomaže djeci pri održavanju ravnoteže.

Bosonogi koraci potiču koordinaciju jer šalju poruke djetetovom mozgu o tome kako organizirati pravilne obrasce kretanja i učinkovito upravljati svojim tijelom u prostoru.

3. Promiče svijest i smanjuje mogućnost ozljeda

Bosonogo hodanje ne samo da potiče djecu da gledaju pred sebe i okolo umjesto u pod već im pomaže i da nauče sigurno prelaziti različite površine. Hodanje i trčanje bosih nogu po tvrdim podlogama, pijesku, travi, blatu i sličnom daje djeci dozu samopouzdanja za manevriranje tijela u različitim okruženjima. Istraživanje je čak pokazalo da je hodanje bosih nogu povezano s manjom sklonošću ozljedama.

4. Potiče razvoj senzorne motorike

U tabanu jedne noge nalazi se čak 200 tisuća živčanih završetaka. Čak i prije nego što nauče stajati i hodati, podražaji bosih nogu uče bebe o njihovom tijelu te jednako tako i o njihovoj okolini.

Pročitajte više