Ovo su simptomi stanja kod trudnica zbog kojeg je Kate Middleton završila u bolnici

Foto: EPA

MUČNINE i povraćanje u trudnoći javljaju se kod gotovo svake buduće mame, ali ponekad su ove tegobe toliko jake da postoji opasnost od dehidracije. Naime, vojvotkinja od Cambridgea borila se upravo s ovim problemom, takozvanom trudničkom hiperemezom, koja pogađa tek 1 posto svih trudnica.

Kako donosi NHS, trudnička hiperemeza ili hyperemesis gravidarum nije klasična trudnička mučnina, njezini su simptomi mnogo izraženiji i neugodniji, a samim time i opasni za trudnicu, kao i za dijete ako se ne tretiraju na vrijeme. Najčešće se javlja u prvom tromjesečju te u većini slučajeva prolazi do drugog tromjesečja, ali u nekim slučajevima zna potrajati i do porođaja.

No, kako prepoznati trudničku hiperemezu? Kako objašnjavaju liječnici, kod trudnica s ovim stanjem dolazi do dugotrajnih i teških mučnina te povraćanja, dehidracije koja se očituje simptomima koji uključuju osjećaj žeđi, umora, vrtoglavice ili ošamućenosti, slabije mokrenje i mokraću tamno žute boje s jakim mirisom te nagli gubitak kilograma.

Kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica, simptome je potrebno prepoznati na vrijeme te se obratiti liječniku koji će odrediti potrebnu terapiju. Ona najčešće podrazumijeva uzimanje lijekova ili hidraciju u obliku infuzije.

Pročitajte više