Pametna pelena šalje roditeljima upozorenje kada bebu treba presvući

Foto: Shutterstock

RODITELJI će uskoro znati da djetetu moraju promijeniti pelenu i prije nego što začuju plač. Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State kreirali su "pametnu pelenu" s ugrađenim senzorom koja će poslati upozorenje na pametni telefon kada se smoči.

Istraživači su ugradili četiri senzora između slojeva pelene kako bi stvorili "pametnu pelenu", kako je detaljno opisano u časopisu Nano Letters. Nakon što se pelena smoči, grafit u njoj reagira s tekućinom i natrijevim kloridom i pokreće senzor, koji šalje obavijest na pametni telefon upozoravajući tako skrbnika da bebi treba promijeniti pelenu.

Pametna pelena može čak pružiti informacije o tome koliko je pelena mokra, što može pomoći roditeljima odlučiti treba li pelenu odmah promijeniti, odnosno mogu li još malo pričekati.

"Ta je aplikacija zapravo nastala iz osobnog iskustva", rekao je glavni autor dr. Huanyu Cheng, koji je otac dvoje male djece. "Ne postoji jednostavan način da saznate koliko je mokra pelena, a ta bi informacija mogla biti jako vrijedna za roditelje."

Senzor se također može koristiti u bolnicama ili u staračkim domovima i može pomoći u otkrivanju nekih većih zdravstvenih problema, kao što su zastoj srca ili upala pluća.

"Senzor može pružiti podatke kratkoročno, kako bi upozorio na promjenu pelena, ali i dugoročno, kako bi pokazao obrasce koji mogu informirati roditelje o cjelokupnom zdravlju njihova djeteta", rekao je Huanyu.

Pametna pelena i telefonska aplikacija još su u fazi razvoja, ali znanstvenici se nadaju da će uskoro biti dostupni javnosti.

Pročitajte više