Parovi koji imaju sina imaju i veće šanse da ostanu zajedno

Foto: 123rf

MOŽE zvučati smiješno, ali izgleda da još dobro debelo živimo u muškom svijetu jer se neke stvari nisu promijenile ni nakon stotina godina i sve zbog te posebne veze između očeva i sinova.
Kako donosi Independent bračni parovi u krizi imaju veće šanse da ipak ostanu zajedno ukoliko su dobili sina, a ne kćer, no iako postotak u korist sinova nije znatno veći od postotka brakova koju su opstali, a imalu su kćer, rezultati ipak pokazuju dugu dosljednost u takvim situacijama. 

Istraživanje na tu temu proveo je profesor ekonomije s Kalifornjskog Sveučilišta, Gordon Dahl, a u čijem zaključku stoji da su bračne veze još uvijek čvršće ako je u njoj rođen sin, ili je prvorođeno dijete sin, a znakovito je i to da su muškarci puno više skloniji zaprositi svoju partnericu ako je trudna i nosi sina.

Očito je stoga da su, barem za muškarce, sinovi i dalje poželjniji od kćerki, međutim, hajde da ipak ne budemo baš toliki šovinisti jer studija ipak pokazuje da taj omjer želje za sinom ili kćerkom nije baš toliko drastično velik. Naime, kako je ovaj profesor studiju temeljio na podacima o cenzusu diljem SAD-a, rezultati su pokazali da je ta razlika ipak dosta mala. Točnije – 64 posto dječaka živi zajedno sa svojim biološkim ocem, te 61 posto djevojčica, u dobi od 11 do 14 godina.



Razlika jest mala, ali ipak znakovito pokazuje da si sinovi i dalje veći mezimci očeva pa se pokušalo otkriti i zašto je tome tako? Kako stoji u članku, velika je vjerojatnost da razlog leži u spolnoj pristranosti, ali i činjenici da će svaki otac u sinu vidjeti svog prijatelja i svoju srodnu dušu koju neće željeti napustiti.

>>>Svaki tata želi sina, ali svaki tata je u krivu<<<


No, da cure ne bi ostale tužne radi ovakvih rezultata donosimo još jedno istraživanje koje kaže nešto drugačije. Riječ je o istraživanju koje je napravio tim Sveučilišta Rutgers, a koji je tražio spregu između poželjnog spola djeteta i financijske krize – i čini se, odnosno rezultati su pokazali, da roditelji koji očekuju dijete u nestabilno vrijeme ipak radije teže kćerkama nego sinovima. Jedan od razloga mogao bi biti taj da roditelji koji ne vide posve izvjesnu budućnost podsvjesno već pokušavaju riješiti problem ne samo svog potomstva već i unučadi, a zato  su čini se, curice nešto poželjnije.
 

Pročitajte više