Pedijatrica objasnila zašto biste trebali razmisliti o korištenju bijelog šuma

Foto: 123RF

RODITELJI često očajnički žele da njihovo dijete prespava noć pa se okreću različitim trikovima. Između ostalog, nije rijetkost ako isprobaju i puštanje različitih zvukova i melodija putem svojih pametnih telefona.

Mona Amin, pedijatrica, majka i osnivačica PedsDocTalka, podcasta i platforme koja pomaže mamama i tatama u mnogim roditeljskim izazovima, kaže kako se takva glazba i zvukovi obično opisuju kao "bijeli šum".

"Namijenjeno je oponašanju zvukova iz maternice, a može biti korisno za uspavljivanje tijekom prva tri mjeseca bebinog života", rekla je Amin u razgovoru za Today.

"Budući da oponaša zvuk plodne vode u maternici, može biti utješno i umirujuće za bebu", objasnila je te dodala: "Najbolja glazba je bijeli šum koji je ritmičan zvuk bez riječi."

To su zvukovi poput zvuka ventilatora, slapova, kiše ili perilice rublja. No Amin ističe kako bijeli šum nije potreban baš svim bebama.

"Tijekom prvih nekoliko mjeseci života vidjet ćete treba li to vašoj bebi za spavanje", kaže.

Osim što nekim bebama pomaže da utonu u san, Amin je primijetila da je ovakva glazba izvrstan razvojni alat za bebe i malu djecu.

"Neće sve bebe trebati glazbu za spavanje, ali glazba je vrlo korisna za dječji mozak i kad su budna", rekla je dodajući da bi roditelji češće trebali posezati za glazbom: "Studije su čak pokazale da su bebe kojima glazba svira u pozadini tijekom igre poboljšale mozgovne procese u odnosu na one kojima se glazba nije puštala."

Pročitajte više