Pedijatrica otkriva tri iznenađujuća razloga zašto beba može imati pelenski osip

Foto: Shutterstock

AKO ste roditelj, velike su šanse da ste se susreli s pelenskim osipom kod svoje bebe. No, pedijatrica dr. Shruti Nathwani objasnila je za The Sun da postoji velika zabuna oko toga što zapravo uzrokuje pelenski osip. Nije uvijek razlog taj što vaše dijete predugo sjedi u mokroj peleni.

''Prvi iznenađujući razlog zbog kojeg vaše dijete može patiti je ako ste nedavno započeli s unosom krute hrane. Naime, kad svoju bebu počnete navikavati na krutu hranu, vidjet ćete da će njihova stolica postati gušća i obično tamnije boje. Također možete primijetiti da promjena prehrane ponekad može povećati učestalost stolice kod vašeg djeteta i pH, što povećava šanse za pelenski osip", objašnjava.

Drugi razlog zašto bi vaša beba mogla imati osip jest ako ste je previše čistili. Dr. Nathwani tvrdi da, iako je čišćenje ključni dio vaše dnevne rutine, bebe s osjetljivom kožom mogu biti sklonije osipu ako s njime pretjerate.

''Pranje i čišćenje djeteta igra ključnu ulogu u uklanjanju urina i fekalija, ali neke bebe mogu imati osjetljivu kožu i pretjerano ili snažno brisanje može iritirati njihovu kožu, što u konačnici može povećati rizik od pelenskog osipa", dodaje pedijatrica.

''Kako biste to pokušali spriječiti, preporučila bih korištenje blazinica i mlake vode kako biste nježno očistili bebinu guzu. Ako koristite maramice, pokušajte koristiti maramice bez alkohola i mirisa jer i one mogu iritirati kožu. Isto tako, uvijek pustite da se područje na koje nanosite pelenu najprije dobro osuši pa tek onda nanesite novu pelenu.''

Na kraju, pedijatrica upozorava da, ako vaše dijete ima proljev ili mekanu stolicu, to također može uzrokovati gadan osip.

''Pelenski osip može se pojaviti kada je bebina koža u dugotrajnom kontaktu s urinom i izmetom. Naravno, uvidjet ćete da im morate češće mijenjati pelene kada imaju proljev, a upravo zbog povećanog pH stolice i povećanog volumena stolice povećava se rizik od pelenskog osipa'', dodaje dr. Nathwani.

Pročitajte više