Pet znakova koji pokazuju da smo odrasli sa strogim roditeljima

Foto: Shutterstock

Odrastanje uz stroge roditelje može oblikovati naše ponašanje na načine kojih možda nismo ni svjesni. Te navike, ukorijenjene od malih nogu, mogu nas pratiti u odrasloj dobi i utjecati na naše odnose i životne izbore. I dok ta ponašanja nisu nužno loša, mogu biti zbunjujuća za druge koji nisu iskusili sličan odgoj.

Ipak, važno je ne zamjeriti strogim roditeljima jer su vjerojatno učinili najbolje što su mogli sa znanjem koje su imali u to vrijeme. Stručnjakinja za obiteljsko savjetovanje, Tina Fey, navela je pet znakova koji bi mogli ukazivati na to da su nas odgajali strogi roditelji.

1. Perfekcionizam

Strogi roditelji postavljaju visoke standarde što može rezultirati razvojem perfekcionizma u odrasloj dobi. To može potaknuti analiziranje svakog detalja i stalnu težnju prema tome da budemo najbolji u svemu što radimo.

"Iako ovo može dovesti do postizanja visokih ciljeva, važno je zapamtiti da je u redu ne biti savršen cijelo vrijeme", rekla je Fey za Hack Spirit.

2. Prekomjerno ispričavanje

Navika stalnih isprika može negativno utjecati na samopouzdanje, osobito kada ispričavanje nije potrebno, kaže stručnjakinja. Često se može manifestirati u refleksnom ispričavanju čak i za sitnice. Važno je naučiti prepoznati trenutke kada ispričavanje nije nužno.

3. Cijenjenje privatnosti

Osobe koje su odrastale uz prekomjernu kontrolu, u odrasloj dobi često snažno cijene privatnost. To može rezultirati posebnom zaštitom vlastitog osobnog prostora i povećanim cijenjenjem vremena koje provodimo sami. Važno je pronaći ravnotežu između zaštite privatnosti i održavanja bliskosti s drugima.

4. Visoka razina samodiscipline

Strogi roditelji često cijene disciplinu i strukturu, usađujući ove vrijednosti u svoju djecu. Kao rezultat toga, ljudi koji su odrastali s ovakvim odgojem često imaju impresivnu razinu samodiscipline. Ipak, stručnjakinja ističe da je važno ne biti prestrog prema sebi.

5. Neovisnost

Fey tvrdi da su djeca koja su odrasla sa strogim roditeljima često vrlo neovisna. Odrastaju u osobe koje preferiraju rješavati stvari same i ne vole tražiti pomoć. Međutim, važno je povremeno prepoznati trenutke kada je podrška drugih korisna i dopustiti si da se oslonimo na druge.

Pročitajte više