Pitanja koja roditelji novorođenčadi najčešće postavljaju stručnjacima, a možda ne bi trebali

Foto: 123RF

SAVJETNICA za dojenje i majka petero djece, Pinky McKay, pokriva cijeli niz područja koja se tiču roditeljstvu, a njezinu pomoć često trebaju oni koji su iscrpljeni i očajnički traže savjet. 

Ipak, koliko god bili gladni za odgovorima, Pinky kaže kako postoje pitanja koja ne voli čuti jer je svako dijete drugačije, ali ono što im je zajedničko je da trebaju toplinu, nježnost, pažnju i posvećenost. 

“Govorim o nepristojnim odraslim osobama koje govore o svojoj djeci kao da su stvari, a ne bića. Koriste riječi poput ‘tvrdoglav’ i ‘manipulativan’ kako bi opisali malenu, bespomoćnu novorođenčad”, izjavila je Pinky i za portal Mamamia otkrila koja joj to pitanja roditelji ne bi smjeli postaviti jer tada gubi strpljenje.

“Zašto bebe plaču kada ih se ostavi u krevetiću?”

Ovo je pitanje za koje Pinky kaže kako je prilično uzrujava. Pojašnjava kako roditelji često dođu na ideju ostaviti bebu u krevetiću i okružiti je tehnologijom poput monitora za praćenje.

“Imate bebu iz kamenog doba u svemirskom dobu. Djeca su programirana tako da očekuju tigrove, krokodile ili orlove koji će ih oteti, ako ih ostavite same”, objasnila je.

Savjetuje roditeljima da utješe dijete ako plače. Tako je manje vjerojatno da će dijete doživjeti stres ili razviti osjećaje poput straha i napuštanja.

“Zašto bebe nastavljaju plakati ako ih ne podignemo?”

Savjetnica kaže kako je ovo drugo pitanje koje zna čuti od nekih roditelja. Pojasnila je kako je plač način na koji dijete komunicira.

“Ako ne čujete dijete prvi put, nastavit će vas tražiti sve glasnije i glasnije jer tako želi pridobiti vašu pažnju.”

“Koliko često treba dojiti dijete?”

Pinky roditeljima često pomaže savjetima o dojenju. Kad se pojavi ovo pitanje, objašnjava im da je bebin želudac malen, jedva veličine dječje šake, a i u prvim danima bebe su aktivne kako bi što prije povećale tjelesnu težinu i ojačale. Zbog toga savjetuje unos od 800 mililitara mlijeka dnevno.

“Trbuščić bebe bit će prazan za manje od četiri sata i ponovno će tražiti da ga nahranite. I vaše grudi se trebaju prazniti kako bi mogle proizvoditi novo mlijeko”, kaže.

Ne postoji pravilo, pojašnjava Pinky. Naime, bebe jedu osam do 12 puta u danu.

“To znači u prosjeku svaka dva do tri sata uz jedan period dužeg spavanja od otprilike pet sati. Vrijeme između podoja varira od djeteta do djeteta, a računa se od početka posljednjeg podoja, a ne od kraja. Novorođenčad ponekad u danu jedu češće, ali onda imaju i periode dužih spavanja.”

“Koliko dugo bi beba trebala spavati?”

Neki roditelji su Pinky postavili i ovo pitanje. Kaže kako neki očekuju da djeca spavaju 12 sati u komadu, no u stvarnosti je to puno manje.

“Bebe imaju periode lakšeg sna koji je povezan s razvojem mozga i u prvim mjesecima se češće bude.”


“Kada bi beba trebala ići u krevetić?”

Pinky kaže da je imala slučaj kada su je roditelji pitali zbog čega se njihova beba probudila u 4 sata ujutro, a na spavanje su je stavili u 18 sati.

“Deset sati sna u komadu za malu bebu je previše. Kad se probudi treba je nahraniti. No, svakako ju je bolje staviti u krevetić nešto kasnije navečer kako se ne bi ujutro budila prerano.”

Pročitajte više