Pobijedite umor u trudnoći

Foto: 123rf

U TRUDNOĆI je umor normalna pojava.

Posebno u prvom i trećem tromjesečju, kada vaše tijelo proizvodi nove hormone, odnosno priprema tijelo za porođaj.

Fizičke i psihičke promjene u trudnoći mogu biti stresne mentalno i emocionalno, dodatno povećavajući osjećaj umora.  

U ranoj trudnoći vaše tijelo proizvodi više hormona progesterona koji može biti krivac za pospanost i usporenost. Uz to, vaše tijelo proizvodi više krvi kako bi prenijelo hranjive tvari do djeteta, što znači više posla za srce i ostale organe. Vaše tijelo mijenja i način na koji probavlja hranu i hranjive tvari. Sve ove promjene stresne su za organizam i mogu uzrokovati umor. 
 
U kasnijoj trudnoći dodatna težina djeteta oduzima snagu vašem tijelu. Poteškoće u spavanju,
potreba za mokrenjem tijekom noći, noćni grčevi u nogama i žgaravica neki su od problema koji uzrokuju umor u trudnoći.
 
Jeste li anemični?
 
Umor može biti i simptom anemije od koje boluje gotovo polovica trudnica. Vaše tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim stanicama koja im omogućava da nose kisik do vašeg tkiva i djeteta. Povećana je potreba za željezom u trudnoći zbog djetetovih potreba, povećane proizvodnje krvi u tijelu i gubitka krvi tijekom porođaja. Ako uz umor lako ostajete bez zraka, blijedi ste, slabi i imate vrtoglavice vrlo vjerojatno je anemija u pitanju.
 
Što možete napraviti?
 
Odmarajte se koliko je to moguće tijekom dana, a na poslu koristite česte pauze.
 
Promijenite svoje navike i odlazite ranije u krevet.  
 
Izbjegavajte često ustajanje po noći. Tekućinu pijte ranije u danu izbjegavajući piti dva ili tri sata prije spavanja. Jedite nekoliko sati prije spavanja kako biste izbjegli žgaravicu i nježno istegnite mišiće nogu prije spavanja kako biste izbjegli grčeve. 
 
Vježbajte barem 30 minuta dnevno. Čak će i obično hodanje obnoviti razinu energije u tijelu. 
 
Pijte puno tekućine tijekom dana, jer njen nedostatak uzrokuje umor. 
 
Opustite se i izbjegavajte stres. U ovom periodu smanjite aktivnosti koje vas zamaraju i posvetite se hobijima ili nečemu što vas opušta.
 
Jedite uravnoteženu prehranu s puno željeza i proteina. Posebno je važno da jedete hranu bogatu željezom: crveno meso, riba, perad, cjelovite žitarice, grah, orasi i zeleno lisnato povrće. Uz hranu bogatu željezom pijte sok od limuna koji pomaže vašem tijelu da bolje apsorbira mineral. Pijte prenatalne vitamine i željezo tijekom trudnoće.
 
Ako osjetite iznenadni umor, umor koji ne nestaje ni nakon odmora, težak umor u vašem drugom tromjesečju ili depresiju, tad potražite savjet liječnika.

 

Pročitajte više