Poboljšajte društvene vještine vašeg djeteta

Foto: 123RF  
 
DOK NEKA djeca prirodno usvajaju socijalne vještine, nekima je potrebna i mala pomoć, piše Parents.
 
"Važno je znati koje su uobičajene razvojne vještine prikladne za različite dobne skupine djeteta tako da možete odrediti da li je vašem djetetu pomoć potrebna", savjetuje dr Susan Diamond. 
 
Utvrđivanje pravilnih socijalnih vještina može se podijeliti u tri faze:
 
1. utvrđivanje stadija društvenog razvoja
2. pronalaženje načina učenja vještina 
3. učenje vještina.
 
Vodit ćemo vas kroz sve tri etape i ponuditi primjere o tome kako dijete koje je sramežljivo i društveno anksiozno može postati prijateljski nastrojeno dijete, opušteno i spremno za prijateljstvo u bilo kakvim društvenim situacijama.
 
Prvo treba ustanoviti ima li dijete uobičajene razvojne vještine prikladne njegovim godinama.
 
Djeca od 2 do 3 godine sposobna su tražiti pažnju od drugih i inicirati socijalni kontakt s drugim osobama govoreći: "Zdravo i doviđenja", mogu gledati osobu s kojom razgovaraju i smiješiti joj se.
 
Djeca od 3 do 4 godine mogu se kretati pri igranju igara, mogu se igrati s lutkom ili plišanom životinjom kao da su živa bića i tako komunicirati s njima.
 
Djeca od 4 do 5 godine mogu komunicirati s ostalom djecom i pretvarati se da su mama ili tata u fantastičnoj igri.
 
Djeca od 5 do 6 godina sposobna su svojim prijateljima reći: "Žao mi je", "Molim vas" i "Hvala". Također, dijete razumije i ružne riječi, zna pregovarati, igrati natjecateljske igre  i razumjeti fer igru. 
 
Djeca od 6 do 7 godina mogu suosjećati s drugima, a u ovom periodu skloniju su i dijeljenju stvari s drugom djecom. 
 
Poboljšanje društvenog razvoja
 
Igra je ključni dio odrastanja, a djeci s društvenim problemima ju je teško organizirati. Stoga to učinite vi. 
 
"Dobro je djetetu odrediti vrijeme i datum kada će mu doći prijatelji jer ćete ga na taj način naučiti pravilima ponašanja kada mu prijatelj dođe, ali i kako da bude pristojan prema gostima", kaže Diamond. 
 
Porazgovarajte o situaciji koja bi mogla biti neugodna. "Napišite plan unaprijed. Uvrstite različite igre koje djeca mogu raditi zajedno,a zatim neka vaše dijete ponudi gostu da izabere tri aktivnosti. Na taj način djeca će se naučiti kompromisu", kaže Diamond.
 
Da biste unaprijedili društveni razvoj vašeg djeteta, psihologinja dr. Lawrence Balter predlaže četiri strategije koje možete pročitati u nastavku.
 
Učite ih empatiji: Prođite kroz različite scenarije pitajući svoje dijete kako se drugi ljudi mogu osjećati kada se dogode određene stvari i svaki put ponudite različite situacije.
 
Osobni prostor: Recite svom djetetu da je veoma važno da svako ima svoj osobni prostor u kojem će se osjećati ugodno, te da prakticira prihvatljive načine interakcije s nekim djetetom tijekom vremena za igru.
 
Prilazak drugoj djeci: Naučite djecu da na pravilan način započnu razgovor kada prvi put prilaze nekoj osobi ili grupi djece koja se već igraju zajedno. 
 
Razgovor i igra: Sjednite s djetetom sat vremena svaki dan i igrajte se s njim. Samo svakodnevna aktivnost i igra poboljšat će kod djece socijalne vještine.

Pročitajte više