Pogađa većinu žena, a o tome se ne priča dovoljno. Baby blues može se ublažiti ovako

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm Hrvatska

POROD je jedinstveno iskustvo za svaku majku. Nakon što prvotno uzbuđenje zbog susreta s novorođenčetom popusti mnoge majke mogu osjetiti niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija poznatih kao baby blues ili postporođajna tjeskoba.

To je blagi oblik emocionalne nestabilnosti koji se često javlja kod novih majki nakon poroda, no o njemu se ne govori mnogo. Doživi ga do 85 posto žena koje su rodile, navodi istraživanje iz 2021. godine objavljeno u nizozemskom časopisu Journal of Affective Disorders Reports. 

Kako izgleda baby blues

Obično započinje nekoliko dana nakon poroda i može trajati do nekoliko tjedana. Važno je razlikovati baby blues od drugih problema emocionalne nestabilnosti – postporođajne depresije i postporođajne psihoze, koje se javljaju rjeđe.

Iako su simptomi baby bluesa obično blagi i prolazni, oni mogu biti zbunjujući i teški za nove majke. To su promjene raspoloženja, tuga, osjećaj preplavljenosti, plačljivost, anksioznost i poteškoće u spavanju.

Javljaju se kao odgovor tijela na hormonalne promjene, a spomenuto istraživanje naglašava da na njegovu pojavu utječu i vanjski čimbenici. Među njima su loša socijalna podrška, nesređeni obiteljski odnosi i nasilje te ekonomska nesigurnost.

Foto: Shutterstock

Ako simptomi baby bluesa postanu teži ili traju dulje od nekoliko tjedana, važno je potražiti medicinsku pomoć, jer se može raditi o postporođajnoj depresiji. U slučajevima baby bluesa, potpora partnera, obitelji i prijatelja, kao i adekvatno odmaranje i briga o vlastitom zdravlju obično pomažu u ublažavanju simptoma.

Odmor, prehrana i briga o sebi 

Kvalitetna i stabilna potpora ključna je u svim životnim razdobljima. Trudnice i nove majke posebno zahtijevaju emocionalnu, edukativnu i praktičnu podršku. To može pomoći ublažavanju simptoma baby bluesa.

Kako bi novim majkama, ali i svim roditeljima, olakšao period prilagodbe nakon poroda, dm je za njih pripremio poseban dm program za mame & bebe. Paket dobrodošlice sadrži razne pogodnosti i proizvode koji će biti korisni tijekom prvih mjeseci bebinog života.  

Neizostavna oprema svakako su pelene i vlažne maramice, a u paketu se nalazi i savjetnik za Vas i Vašu bebu koji sadrži knjižicu s brojnim pogodnostima te torba.

U dm-u su mislili i na majke koje tek očekuju svoju bebu. Paket za trudnice uključuje Savjetnik za buduće mame i torbu.

Pakete jednostavno mogu preuzeti trudnice i roditelji u najbližoj prodavaonici dm-a uz predočenje dm active beauty kartice. Kupone je moguće preuzeti pomoću 'Moj dm' aplikacije. Pogodnost vrijedi za sve trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1. siječnja 2024.

Osim toga, majke se s baby bluesom mogu lakše nositi ako shvate da se moraju pobrinuti i za sebe. Oporavak od poroda može biti fizički i emocionalno iscrpljujući. Majkama je potrebno puno odmora kako bi se njihova tijela oporavila. Kvalitetan i dostatan san važan je korak na tom putu.

Podjela obaveza 

Majke ponekad mogu imati osjećaj kao da moraju brinuti o svemu. Dobro je ponekad dio obaveza prepustiti drugima. U tjednima nakon poroda pomoć u kućanskim poslovima može pozitivno utjecati na prevladavanje baby bluesa.

Također se preporučuje boravak na svježem zraku i u prirodi, kao i pravilna prehrana. Iako je to važno za dobrobit svake osobe, posebno se odnosi na majke čije je tijelo prošlo velike promjene.

Foto: Shutterstock

Održavanje dobre hidracije i zdrave prehrane ključno je za oporavak i, ako majka doji, za proizvodnju mlijeka. Prevelik unos ugljikohidrata može utjecati na učestalije promjene raspoloženja.

Osjećaje ne treba potiskivati. Bitno je prepoznati i prihvatiti emocionalne promjene koje dolaze nakon poroda, uključujući baby blues. Traženje podrške od obitelji, prijatelja ili stručnjaka bit će korisno.

Uza sve to, ne treba zanemariti i stvari koje vesele. To može biti neki hobi ili opuštanje uz film. Tako se smanjuje stres, potpomaže emocionalni oporavak i kvaliteta sna te održava energija.

Još jedan koristan alat u borbi s baby bluesom može biti tjelovježba. Vježbanje pomaže tijelu proizvoditi hormone iz skupine endokanabinoida koji poboljšavaju raspoloženje i povećavaju razinu smirenosti. To mogu biti jednostavne vježbe rastezanja u kući ili obična šetnja u prirodi. Dobar izbor su i grupne vježbe koje pomažu ženama da izađu iz doma i druže se s drugim ljudima.

Bez obzira na to je li baby blues blaži ili izraženiji, uvijek je korisno zatražiti pomoć.

Sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više