Pomozite djeci da se opuste bez tehnologije uz ove savjete

Foto: Shutterstock

U DANAŠNJE vrijeme roditelji djeci sve više dozvoljavaju da provode vrijeme pred ekranom. Iako u tome nema ništa loše ako se kontroliraju trajanje i sadržaj, također je važno potaknuti djecu da se opuste bez tehnologije tijekom dana.

Svjetlost koju emitiraju ekrani stimulira dječji um. To im može prilično otežati opuštanje i stvoriti kontraefekt.

Djeca trebaju imati dovoljno vremena tijekom dana za opuštanje i odmor, jer je to neophodno za razvoj mozga i pravilan rast. Osim toga, trebaju imati i vrijeme za čitanje, slikanje ili igru. Toliko je dobrih načina zabave i opuštanja koji ne uključuju ekrane.

Slobodna igra

Često je zanemarena, ali slobodna igra je način na koji djeca najbolje uče o sebi i svom okolišu. Razvijaju maštu i bruse svoje vještine, u isto vrijeme izgrađujući samopouzdanje koje je temelj uspjeha u odrasloj dobi.

Kreativna igra

Kreativna igra ključna je za dječje umove, bilo da se radi o slikanju, umjetničkom radu ili jednostavno puštanju mašti na volju. Pustiti djecu da se prepuste i ne razmišljaju o vremenu koje prolazi je prekrasan način za opuštanje.

Zajednički obiteljski trenuci

Jedan od najboljih načina da pomognete svojim mališanima da se opuste je da se opustite zajedno s njima. Nakon večere se možete igrati sa svojim djetetom ili otići u šetnju ako to vrijeme dopušta. To će vam pomoći potrošiti višak energije i svi članovi obitelji će bolje spavati.

Opuštajuća glazba

Opuštajuća glazba dobra je za opuštanje tijela i uma. Pronađite pjesme koje svi volite slušati i upalite ih uvečer prije odlaska u krevet. Zatvorite oči i zajedno uživajte u melodiji.

Nježne masaže

Ponekad može biti teško natjerati svoju djecu da odu na spavanje, ali ono što može pomoći mališanima bilo koje dobi je dobra masaža. Stručnjaci preporučuju losione s mirisom lavande koji djeluju opuštajuće.

Pročitajte više