Popis najčešćih promjena koje mame uočavaju na svojem tijelu nakon poroda

Foto: Instagram

PRIMIJETIT ćete kako se neke stvari na vašem tijelu nakon poroda bitno mijenjaju.

Dok će neke vrlo brzo nestati, neke će možda zauvijek ostati. Donosimo vam popis najčešćih promjena koje mame uočavaju na svojem tijelu nakon poroda.

Gubitak kose nakon poroda

Ako ste cijelu trudnoću bili oduševljeni svojom bujnom i prekrasnom kosom, nakon poroda ćete se polako početi vraćati na stanje prije trudnoće. Opadanje kose nakon poroda sasvim je normalno. Iako će vam se činiti da kosa nekontrolirano opada, nemate razloga brinuti. Mjesecima ste uživali u prekrasnoj kosi koje se teško odreći. Opadanje kose je zapravo samo nadoknađivanje sve one kose koja je u trudnoći trebala otpasti, ali zbog djelovanja hormona u trudnoći se to nije dogodilo. Obično kosa prestane opadati oko 6 mjeseci nakon poroda i tada se vraća u svoj normalan ciklus opadanja i rasta.

Tamne mrlje na koži

Mnoge trudnice dobiju tamne mrlje, odnosno hiperpigmentaciju. Izbjeći ih je vrlo teško jer bi to zahtijevalo potpuno izbjegavanje odlaska na sunce ili korištenje kreme s UV zaštitom bez koje ne bi trebali izlaziti. Problem je u tome što se javljaju najčešće na licu, gdje se najviše vide. Ponekad se mogu pojaviti i na području dekoltea, ruku ili nogu. Nakon trudnoće tamne mrlje će postati malo svjetlije, no najčešće neće same nestati.

Promjene na grudima

Bradavice u trudnoći postaju sve tamnije. Neko vrijeme nakon poroda ostat će takve. Veličina grudi ostat će jednaka sve do trena dok se ne počne smanjivati količina mlijeka. Tada će koža postati manje zategnuta, pa biste trebali početi vježbe za zatezanje grudi ako želite spriječiti da se opuste. 

Promjene na trbuhu

Netom nakon poroda maternica je još uvijek povećana i teži više od jednog kilograma. Već mjesec dana nakon poroda težina se smanjuje na 300 grama, dok se u potpunosti vraća na težinu prije trudnoće nakon šest tjedana i teži svega 60 grama. Trbušni mišići nakon poroda malo su razdvojeni i zbog toga treba pričekati nekoliko tjedana da se mišići vrate na mjesto prije nego što počnete izvoditi trbušnjake. Razdvojenost mišića možete i opipati. Legnite na leđa i laganim pritiskom dva prsta opipavajte trbuh ispod pupka. Primijetit ćete razdvojenost veću od jednog centimetra. Kada ona nestane, možete početi vraćati trbušne mišiće u formu.

Bol u leđima

Bol u leđima često se javlja nakon poroda, ali iz vrlo jednostavnog razloga. Žene, osobito one koje su rodile carskim rezom, pokušavaju što manje opterećivati trbušne mišiće zbog bržeg oporavka pa najčešće opterećenje, ponekad i potpuno nesvjesno, prenose na leđa. Osim toga, položaj u kojem ste se prije rijetko nalazili, kao što je dojenje ili presvlačenje djeteta, aktivirat će sve mišiće leđa koje prije niste koristili.

Inkontinencija

Ako primijetite problem sa zadržavanjem urina, ne sramite se razgovarati o tome s liječnikom. To je sasvim normalno, pogotovo nakon vaginalnog poroda. Stanje će se već nakon tjedan do dva bitno poboljšati. Ako osjetite peckanje, obratite se liječniku jer je možda došlo do infekcije urinarnog trakta.

Zatvor

Iako je zatvor jedna od prvih tegoba s kojom se žene susretnu u trudnoći, javlja se i nakon poroda. Epiziotomija ili hemoroidi čine obavljanje nužde neugodnim i bolnim. Jedite hranu bogatu vlaknima i pijte puno tekućine jer će to olakšati probavu i pomoći u rješavanju zatvora.

Vaginalna bol

Vaginalna bol normalna je nakon vaginalnog poroda. Ako ste imali epiziotomiju, svakako pokušajte bol ublažiti hladnim oblozima. Kako biste izbjegli infekcije, vrlo je važno da nakon tuširanja temeljito osušite vaginalno područje.

Otečene i bolne noge

Otekline u nogama trebale bi se početi povlačiti vrlo brzo nakon poroda, no nemojte se začuditi ako nećete moći nositi obuću koja vam je prije trudnoće savršeno odgovarala. Fascinantno je to da nekim ženama u trudnoći stopala narastu i takva ostanu do kraja života. Obično se radi o promjeni pola broja.

 

 

Znojenje

Većina žena nakon poroda muku muči s pretjeranim znojenjem. I ova tegoba će vrlo brzo nestati jer je povećano znojenje reakcija organizma na nakupljenu tekućinu u organizmu koja se još uvijek nije izlučila.

Pročitajte više