Postoji li način da budete sigurni da je pilula za dan poslije djelovala?

Foto: Pexels

PILULA za dan poslije je vrsta hitne kontracepcije koja se koristi za prevenciju neželjene trudnoće u žena. No ona nije ista stvar kao tableta za pobačaj. Odnosno, ona ne uzrokuje pobačaj.

To je oblik hitne kontracepcije (EC) koja sadrži levonorgestrel, sintetički oblik hormona progestina. Može pomoći u prevenciji trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (5 dana) nakon seksa. Ne djeluje ako ste već trudni.

Kako djeluje pilula za dan poslije?

Trenutna istraživanja sugeriraju da pilula djeluje uglavnom odgađajući ili sprečavajući ovulaciju. Također može spriječiti oplodnju. Koliko je poznato, ona nije učinkovita nakon što se jajašce oplodi. Ne sprječava oplođenu jajnu stanicu da se ugradi u maternicu niti ometa zigotu koja je već implementirana.

Ipak, brojni istraživači osporili su ovu ideju, uključujući autore studije iz 2015. godine koji su tvrdili su da je pilula previše učinkovita da bi djelovala samo u fazi ovulacije i zaključili da vjerojatno ima učinke i nakon oplodnje. No još uvijek se ne zna je li to istina ili ne.

Je li normalno krvariti nakon korištenja ove pilule?

Vaginalno krvarenje nije česta nuspojava, ali može se dogoditi. Uzrokuju je hormoni u ovakvim tabletama. Obično je krvarenje lagano i prolazi samo od sebe. U rijetkim slučajevima krvarenje može uzrokovati nešto ozbiljnije te ako primijetite neobično krvarenje trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Koliko je učinkovita ova pilula?

Budući da ova pilula sprječava trudnoću, teško je točno izmjeriti njegovu učinkovitost. To bi zahtijevalo imati podatak koliko bi žena zatrudnjelo da nisu uzimale pilulu za dan poslije, što nije moguće.

Zato, većina mjera učinkovitosti su samo procjene. Proizvođači tvrde da je:

95 posto djelotvorna kada se uzima u roku od 24 sata od seksa
61 posto učinkovita kada se uzima između 48 i 72 sata nakon seksa

Uz to, proizvođači jedne od najpopularnijih pilula za dan poslije, Plana B, preporučuju uzimanje pilule u roku od 72 sata. Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju da bi on mogao biti donekle učinkovit i do 120 sati nakon seksa.

Hoće li uzimanje pilule za dan poslije utjecati na vašu buduću plodnost?

Pilula za dan poslije ne utječe na plodnost. To vas neće spriječiti da u budućnosti zatrudnite niti će povećati rizik od pobačaja ako unatoč korištenju pilule ipak zatrudnite.

Uz to, nema ograničenja koliko često možete uzimati ovu pilulu.

Postoje li potencijalne nuspojave?

Nuspojave su obično blage. One mogu uključivati:

vrtoglavicu
umor
glavobolje
neredovite menstruacije
blage bolove u trbuhu ili grčeve
mučninu
povraćanje
krvarenje

Možete li biti sigurni da je pilula za dan poslije djelovala?

Nažalost, najkraći odgovor na ovo pitanje je - ne. Ne postoje simptomi koji otkrivaju (ne)djelotvornost upotrebe hitne kontracepcije.

Pročitajte više