Postoji razlog zašto bebu češće nosimo na lijevoj strani, kaže znanost

JESTE li ikada primijetili da bebu češće držite na lijevoj strani? Istraživanja su pokazala da od 70 do čak 85 posto žena drži svoje bebe na toj strani zbog značajke koja navodno pomaže da bebe budu sigurnije.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Ecology and Evolution stoji kako držanje bebe na lijevoj strani potiče desnu stranu mozga da bolje procesuira emocije i brže prima informacije iz neposredne blizine.

Lijeva strana je prirodnija

''Držanje bebe na lijevoj strani karakteristična je značajka majčinskog ponašanja kod ljudi, ali i majmuna, međutim njezino evolucijsko podrijetlo još je uvijek nepoznato'', stoji u istraživanju.

Za potrebe studije znanstvenici su uz ljude istraživali 10 različitih vrsta životinja te otkrili da majke gotovo svaki put drže svoje potomke na lijevoj strani. Prema dobivenim rezultatima, zaključili su da favoriziranje lijeve strane omogućuje majkama da obrađuju informacije koje se unose u desnu stranu mozga.

Drugim riječima, noseći bebe na lijevoj strani, desnom stranom mozga primamo informacije o emocijama, poput tuge, smijeha, ali i bebinog zijevanja, što nam u konačnici pomaže da se bolje povežemo sa svojim djetetom i bolje procesuiramo kako se ponašati u kojoj situaciji.

Što kažu stručnjaci?

"Naša otkrića sugeriraju da senzorna lateralizacija olakšava povezivanje majke i djeteta. Sklonost tome pojavljuje se prije majčinstva i pokazuje se rano u razvoju. Čak i djevojčice predškolske dobi pokazuju preferenciju prema lijevoj strani kada je u pitanju nošenje lutki i igračaka veličine novorođene bebe", stoji u studiji.

"Desna polutka kontrolira mnoge aspekte socijalnog ponašanja", objašnjava Andrey Giljov, autor istraživanja, i dodaje kako veća uključenost desne polutke omogućava optimalnu obradu socijalnih informacija.

Kako kaže, upravo to pomaže majkama i njihovim potomcima primijetiti te na vrijeme reagirati kod određenog ponašanja, budući da je desna polutka mozga zadužena za jezik, emocionalne signale te obavljanje zadataka poput prepoznavanja izraza lica.

 

Pročitajte više