Povezujuće roditeljstvo bira sve više majki i očeva, uključujući ove slavne mame

Foto: Profimedia

POVEZUJUĆE roditeljstvo fokusirano je na nježnu vezu između roditelja i djeteta. Ova metoda postaje sve popularnija, posebno među slavnima.

Riječ je o pristupu koji cijeni fizičku blizinu i visoku emocionalnu osjetljivost, što se smatra idealnim načinom odgoja sigurnog, neovisnog i empatičnog djeteta. 

Osam poznatih mama obožava metodu 5B, koja je dio povezujućeg roditeljstva, a odnosi se na povezivanje pri rođenju (engl. birth bonding), dojenje (engl. breastfeeding), nošenje bebe (engl. baby wearing), dijeljenje kreveta (engl. bed sharing) i osjetljivost na dijete (engl. being responsive). U nastavku doznajte koje žene ne kriju da njeguju ovaj roditeljski stil.

Angelina Jolie

Holivudska glumica prilično je zauzeta, ali prioritet joj je biti bliska sa svojom djecom. 2007. godine otvoreno je priznala da je njezino treće posvojeno dijete, Pax, spavalo u krevetu nje i njezinog tadašnjeg partnera Brada Pitta. Kraj nje je znao spavati i njen najstariji sin. Obitelj je nedjeljom organizirala obiteljsko spavanje i tada su svi zajedno spavali u krevetu.

Mayim Bialik

Ova glumica je majka dvojice dječaka i vrlo je otvorena po pitanju dojenja i odvikavanja djeteta od dojenja. Priznala je da doji sina starog 4 godine i 3 mjeseca jer smatra da je to "najbolja prehrana, njegovanje i zbližavanje". 

Bialik vjeruje da bi roditelji trebali slušati svoju djecu i dopustiti im da se izraze, što je jedan od kamena temeljaca povezujućeg roditeljstva. 

"Važno je da mali ljudi imaju glas", napomenula je.

Alicia Silverstone

45-godišnja glumica majka je 11-godišnjeg sina s kojim dijeli krevet. Kad je imao 10 mjeseci, otkrila je da žvače hranu pa je daje njemu.

"Iz mojih usta u njegova", rekla je.

Ona smatra da je povezujuće roditeljstvo potrebno kako bi se pomoglo djetetu da razvije osjećaj pripadnosti.

"Vi ste bebi hrana, utjeha, zabava, prijevoz i obrazovanje, i sve to zbližava vas i vašu bebu", pojasnila je svoje stav.

Gwen Stefani

52-godišnja pjevačica majka je trojice dječaka. 2011. godine, kada je njezino srednje dijete imalo tri godine, otkrila je da voli kada spavaju zajedno.

"Ne želim se jednog dana osvrnuti i požaliti što nisam spavala sa Zumom jer sam bila preumorna", pojasnila je.

Alyssa Milano

49-godišnja glumica prvi put je postala majka s 38 godina. Ima sina i kćer, a velika je zagovornica dojenja. Govoreći o ženskom tijelu, primijetila je da je "svijet zaboravio njegovu pravu funkciju, a to je da hrani svoju djecu". Priznala je i da joj je bilo teško kada se njezin sin odviknuo od dojenja u dobi od 9 mjeseci jer se nadala da će "dojiti barem 18 mjeseci".

Pink

Pink je mama dječaka i djevojčice, a otvoreno govori o prednostima povezujućeg roditeljstva.

"Podržavam ga 100 posto. Zato imam sretnu i zdravu djecu. A što se dojenja tiče, vrijeme je da počnemo podržavati ono što osuđujemo", izjavila je.

Alanis Morissette

Kantautorica Alanis Morissette ima troje djece i pobornica je povezujućeg roditeljstva u svakom smislu. Rodila je kod kuće, dojila i nosila djecu u nosiljci, a o tome je čak i pisala na svom blogu. Uvjerena je da će se povezujućim roditeljstvom, ako se pravilno prakticira, zaobići brojni problemi kasnije u djetetovom životu.

Salma Hayek

55-godišnja glumica majka je jednog djeteta, kćeri koju je rodila s 41 godinom. Za dojenje je izjavila da je "najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete". Kako bi umanjila stigmu vezanu za dojenje, tijekom putovanja s UNICEF-om dojila je dijete druge žene.

"Nedavno sam odviknula kćer od dojenja, a još imam mlijeka. Sjela sam i podojila tuđu bebu", rekla je tada novinarima.

Pročitajte više