Prepoznajte poštuje li vas dijete ili vas se boji pomoću ovih pet znakova

Foto: Shutterstock

U ODGOJU djece često je potrebna uspostava neke vrste hijerarhije. U prošlosti je to funkcioniralo tako da su pozicije različitih članova obitelji bile postavljene okomito i strogo, a hijerarhija je služila nametanju discipline. Danas su obiteljske veze demokratskije, ali uloge roditelja i djece i dalje se jasno razlikuju.

Brinete li se o tome poštuje li vas dijete ili vas se boji?

Ti pojmovi su vrlo različiti, kao i posljedice koje iz njih proizlaze. Poštovanje nadahnjuje, proizlazi iz ljubavi i divljenja te stvara zdrave i čvrste odnose. Strah, s druge strane, paralizira ili generira prkosne, nestabilne, problematične reakcije i uzrokuje patnju. Linija koja razdvaja ta dva pojma je osjetljiva i nejasna, pa mnogi roditelji smatraju da moraju biti autoritarni kako bi ih djeca poštovala. Međutim, poštovanje se zaslužuje, a ne nameće te ovisi o svakodnevnom naporu koji se ulaže od prvih dana roditeljstva.

Stupanj povjerenja

Ovo je bez sumnje ključna točka koja vam može pomoći da saznate boje li vas se vaša djeca ili vas pak poštuju. Kad se suoče s dilemom, sukobom ili dvojbom u životu, jeste li vi prva osoba koju pitaju za savjet? Ili, naprotiv, čine sve što mogu da vas drže u neznanju?

U prvom slučaju, ta djeca znaju da ćete ih podržati i usmjeriti, čak i ako su pogriješila. Poštuju vas kao osobu i od vas traže savjet i vodstvo. U drugom im je slučaju jasno da će dobiti samo kritiku i prijekore. Smatraju da vaš cilj nije poučavati ih i pratiti ih u učenju, već kazniti njihove neuspjehe.

Emocionalno izražavanje

Mogu li vaša djeca s vama podijeliti svoje emocije? Jesu li slobodna pri iskazivanju ljutnje, tuge ili frustracije u vašoj prisutnosti? Pokazivanje emocija znak je poštovanja koji pokazuje da djeca znaju da ćete priznati i uvažiti njihove emocije, dopustiti im da budu onakva kakva jesu i pomoći im da upravljaju svojim osjećajima.

Dijete koje se boji svojih roditelja nastojat će potisnuti svoje emocije kako ne bi snosilo posljedice. U autoritarnim obiteljima izražavanje ljutnje ili neslaganja nije dopušteno jer se nameće pokoravanje bez prigovora. U tim se slučajevima tuga doživljava kao znak slabosti. Stoga, ako dijete skriva svoje emocije u prisutnosti roditelja, vjerojatno ga se boji.

Kvaliteta odnosa

Poštovanje proizvodi obostrano tople i privržene odnose. Ako vas vaša djeca poštuju, vjerojatno ćete biti emocionalno bliski, uživati u međusobnom društvu i zajedničkom druženju. Iako ponekad dolazi do sukoba i nesuglasica, vaš je odnos općenito zdrav i skladan.

Naprotiv, kad se djeca boje svojih roditelja, razvijaju hladne ili ambivalentne stavove prema njima. Na primjer, mogu biti mrzovoljna, distancirana i ravnodušna, a također mogu osjećati ogorčenost i odbačenost od svojih roditelja unatoč tome što su emocionalno ovisna o njima.

Kritičko mišljenje

Može li vaše dijete razgovarati o kućnom redu, pregovarati ili predlagati kompromise? Ako im je ugodno dati svoje mišljenje i čak vam proturječiti, to je odličan znak da vas poštuju. Ne radi se o tome da neprestano osporavaju vaš autoritet ili pokušavaju prekoračiti dogovorena ograničenja, već da osjećaju da je moguće razgovarati s vama i izložiti svoje stajalište. Znaju da će ih se saslušati i to će im omogućiti da razviju kritičko mišljenje i izraze se.

Kad se djeca boje svojih roditelja, sklona su ih slijepo poslušati, čak i ako ne razumiju pravila ili se s njima ne slažu. Čak i ako ništa ne nauče iz kazni ili posljedica, ona se i dalje pokoravaju. Vjerojatno je da će se, u određenom trenutku, to pokoravanje pretvoriti u bunt i proizvesti prkosne stavove, koji izravno traže svađu ili neposlušnost.

U tom slučaju dijete osjeća da nema pravo glasa u svojoj obitelji i da razgovor, dogovor i kompromis nisu mogući. Stoga će vjerojatno izabrati da se pokori ili razvije bunt.

Autonomija

Da biste saznali boje li vas se vaša djeca ili vas poštuju, također možete obratiti pozornost na njihovu razinu autonomije. Preuzimaju li inicijativu za učenje novih stvari i prihvaćaju li nove izazove? Ako je tako, to je zato što se osjećaju sigurno i samouvjereno. Znaju da ćete razumjeti njihove pogreške i pomoći im da budu bolji. S takvim samopouzdanjem mogu vas zamoliti da im pomognete s domaćom zadaćom, da ih naučite nekoj novoj umjetničkoj ili sportskoj vještini ili im pokažete kako se priprema neko jelo.

Kad roditelji svojoj djeci usade strah, u njima se razvije i ogroman strah od neuspjeha

Iz tog razloga izbjegavaju prihvaćanje novih izazova. Pokušat će dobiti dobre ocjene i ispuniti svoje obveze, ali neće osjetiti motivaciju da isprobaju nešto novo.

Ako mislite da ste pretjerano autoritarni, vrijeme je da napravite neke promjene. Dijete koje raste u strahu ne uspijeva razviti svoj puni potencijal, navikava se na strah, poslušnost i ovisnost o drugima, nema samopouzdanja i često gaji prezir i ogorčenost prema roditeljima.

Da biste to promijenili, za početak nastojte biti empatičniji, fleksibilniji i puni ljubavi prema djeci. Slušajte ih i dopustite im da pogriješe, da sama donose odluke i izražavaju svoje osjećaje. To neće umanjiti vaš autoritet, naprotiv, to će vas učiniti boljim uzorom vašoj djeci, kako piše stranica moms.com.

Pročitajte više