Pretilost djece: Ovo su zdravi sendviči koje Milanovićeva supruga predlaže školarcima

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, HZJZ

ISTRAŽIVANJE CroCOSI je otkrilo kako je u Hrvatskoj 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Štoviše, Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Promatrajući pojedine regije, najviše djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom je u kontinentalnoj, njih 35,6%, a najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2%, navodi Večernji list.

Kako bi pomogli u prevenciji ovog problema te pomogli najmlađima da od djetinjstva steknu dobre prehrambene navike, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pokrenuo posebnu kampanju pod nazivom "Pripremi, spremi i u školu obrok ponesi".

"Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan", navodi se na stranicama HZJZ-a.

Kako ističu, cjelovit obrok bi trebao sadržavati složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće te vodu. Upravo zato je Služba za promicanje zdravlja, na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović, ponudila nekoliko prijedloga za zdrave, a ukusne obroke koje djeca mogu nositi u školu. Osim hladne salate s tjesteninom i različitih salata s cjelovitim žitaricama (recepte možete pronaći OVDJE), na popisu se našlo i čak deset sendviča.

Đački integralni sendvič, Proteinski super sendvič, Tortilja s piletinom i mozzarellom, Pršutko, Mediteranski sendvič, Namaži i smaži, Integralni šareni, Omlet sendvič, Fishburger i Tunjevina u graham pecivu, njihovi su nazivi.



 

Pročitajte više