Priča o pravoj stigmi koja prati sve samohrane majke

Foto: Facebook

"JEDINO sranje koji proživljavaju djeca samohranih majki je ono da je njihova mama osuđena gdje god da se pojavi. Samo zato što je samohrana mama. 
 
Znam to dobro jer ne samo da sam i ja jedna od djece koju je odgojila samohrana majka, već sam i sama jedno vrijeme živjela i odgajala svoju djecu kao takva. Vjerujte mi, znam što pričam", napisala je u svom postu Constance Hall, slavna australska "kraljica", blogerica i majka četvero djece. 
 
Njene smo postove često objavljivali jer priča o majčinstvu, bračnim problemima i svim ostalim temama vezanima uz obitelj na vrlo iskren i zabavan način.

>>>Dragi, obećao si mi vazektomiju - sad je tvoj red<<<


>>>Gola sam pred djecom - bez pardona<<<

>>>Naklonite se ovoj kraljici, navucite svoju krunu i budite kao ona<<<
 
Ovog puta obrušila se na razbijanje mitova o samohranim majkama, mitovima koji su i u našem društvu toliko uvriježeni u javnosti, a čini se da su daleko od prave istine. 
 
Evo njenih argumenata: 
 
1. Samohrane majke ne traže nove očeve za svoju djecu, dosta im je i ovaj jedan kojeg uglavnom nemaju jer za sve što ustreba tu je mama koja će odraditi sve što se od nje traži. 

2. Djeca samohranih mama nisu u nepovoljnom položaju. Jedini nedostatak koji takva djeca mogu osjetiti jest činjenica da njihovu mamu i njihovu malu obitelji društvo jako često osuđuje i žali. Srećom, to su pametna djeca koja znaju preživjeti. 

>>>Vi ih zovete samohranim majkama, ja ih zovem tihim borcima<<<

3. To što nemaju tatu, ne znači da nemaju ništa. Neke samohrane majke rade kao lude da bi zaradile i za svoju djecu i za sebe. Neke zarađuju više pa nose Chanel, neke zarađuju manje i nose robu bez potpisa. To je kao i sa svim ostalim ljudima, a zove se - različitost. 

4. Nisu samohrane majke te koje se osjećaju nelagodno u društvu parova. Zapravo, one se ne osjećaju nelagodno ni u društvu ljudi, ni životinja, ni vatrogasnih vozila ni sendviča. Ne biste to rekli, ali da, tako vam je to. 

5. One nisu nikakva posebna sorta ljudi. Svatko se može sutra probuditi i odjednom postati samohrani roditelj. Htjeli to oni ili ne. 

>>>Poželjela sam - dobila sam! Ja sam samohrana majka<<<

6. Njihova djeca nisu neka usputna, zamorna prtljaga. Oni su blago koje ima svaka mama, samo što samohrane majke brinu malo više nego druge. Možda se moraju malo više oslanjati na vlastite instinkte i sigurno će dvaput razmisliti prije nego što ih daju nekome na čuvanje. 

7. Samohrane majke ne žele vaše muževe. U to budite sigurne. Njima je dosta onih bivših i neće se trgati da bi vam otele ta vaša hrkajuća blaga. Previše se trgaju same da bi im tamo neki opet uzje..o koncepciju. 

>>>Iskrena poruka svim samohranim majkama za Majčin dan<<<

"Prije dvije godine, kad je moj muž odlučio (nakratko) otići, bila sam jedna od vas. I znate što? Nisam se uopće osjećala ugodno u društvu ostalih majki. Nisam bila kao one. Nisam im pripadala. A nisam bome pripadala ni društvu cura bez djece ni rastavljenih žena bez djece.
Bila sam nigdje i nisam pripadala nigdje. Ali nisam se osjećala ni žalosno niti sam osjećala da bi me ljudi morali žaliti.

Jednostavno sam imala svog posla, držala sam se svoje djece i odrađivala svoju dužnost onako kako je meni pasalo. Jedino što me u cijeloj toj priči boljelo bila je ta prokleta stigma samohrane mame. To je ono što najviše pogađa mame koje nemaju partnere. Ima tu još svega, ali ta stigma, ti stereotipi i to neznanje, ono je što najviše boli. 

Pročitajte više