Primalja dala majci listu savjeta za goste koja je podijelila roditelje

Foto: 123RF

JEDNA novopečena majka objavila je fotografiju liste savjeta za goste koju je dobila od svoje primalje. Smatra kako su to dobri savjeti za svakoga i da ih treba staviti na ulazna vrata nakon što majka i beba dođu kući iz bolnice.

“Obitelj je fokusirana na ljubav i brigu oko novorođene bebe, a istovremeno se oporavlja od porođaja. U prvih nekoliko tjedana, odmor i olakšanje od svakodnevnih obveza ključni su za oporavak i uspostavu dojenja”, stoji na početku poruke. 

Primalja nastavlja kako gosti obitelji mogu pomoći prepoznavanjem vrijednosti ovog jedinstvenog trenutka i daje savjete svima koji poruku čitaju.

The midwives asked to put this on the front door after my home birth- good advice for every birth!

1. Donesite ljubav i dobre želje, a detalje o vanjskom svijetu ostavite ispred vrata. (Ostavite i klice, također - operite ruke!)

2. Ograničite posjete na 15 minuta.

3. Donesite hranu za obitelj, ali ne planirajte ostati jesti.

4. Prvo pozdravite stariju djecu, zamolite ih da vam oni pokažu bebu.

5. Pitajte možete li pomoći zabaviti stariju djecu kako majka ne bi bila sama s bebom i djecom u početku. Odvedite ih u park ili zabavite u drugoj sobi.

6. Možete li učiniti nešto korisno pri izlasku? Pometite pod, iznesite smeće ili operite suđe.

7. Dolazite nenajavljeni? Ako vaš posjet nije iznimno važan, pošaljite poruku ili nazovite prije nego što navratite. 

Ova poruka pojavila se na raznim forumima za roditeljstvo, a mišljenja majki i očeva su podijeljena. 

“Znam da bi ovo trebalo pomoći, ali je prilično nepristojno”, “Vrlo je neprijateljski nastrojena. Slažem se s puno toga, ali da dođem kod prijatelja i vidim ovo na vratima, bila bih uvrijeđena. To se sve može reći na puno ljepši način”, mišljenja su onih kojima se objava nije svidjela.

Drugi, pak, smatraju da bi im ovakvi savjeti dobro došli.

“Meni bi to pomoglo. Ne smatram ovo nepristojnim, nego korisnim”, napisala je jedna članica foruma portala Made for mums.

“U redu je, sve je točno, osim što bi moglo biti napisano na drugačiji način”, dodala je druga.

Pročitajte više