Provjerite imate li malog genijalca: Ovo su prvi znakovi darovitosti kod djece

Foto: Shutterstock

AKO ste se ikad zapitali otkud vašem djetetu toliko energije i zašto postavlja puno pitanja o svemu, možda jednostavno kod kuće imate malog genijalca koji istražuje svijet oko sebe intenzivnije od svojih vršnjaka. Znatiželja, odlične komunikacijske vještine, maštovitost, empatija i dovoljno energije za istraživanje apsolutno svega - sve su to znakovi nadarene djece koji roditelji mogu primijetiti već u prvim godinama djetetova života.

Koje karakteristike imaju nadarena djeca?

Nadarena i talentirana djeca imaju nekoliko zajedničkih karakteristika koje svi oko njih mogu primijetiti već i u najranijoj fazi života. Prema brojnim stručnjacima upravo je znatiželja jedna od njih. Darovita djeca su često znatiželjna, postavljaju puno pitanja, dodatno istražuju stvari koje ih zanimaju te često istražuju sve do najsitnijeg detalja. Osim što su znatiželjni, jako ih veseli učenje novih stvari i vještina, a često će vam i postaviti pitanje ''a što ako?''. Stoga, sljedeći put kad čujete to pitanje nemojte već lagano iziritirano okrenuti očima, već podržite svog malog genijalca u istraživanju i objasnite mu strpljivo sve što ga zanima.

Darovita djeca često brzo i jednostavno svladaju čitanje te ranije od svojih vršnjaka razvijaju vokabular i s lakoćom usvajaju nove riječi. Ako ste primijetili i da vaše dijete prati razgovore odraslih te prepoznaje neke vaše ''odrasle fore'', to nije slučajno. Nadarena djeca često mogu razumjeti odrasle razgovore i nastoje sudjelovati u njima. 

Darovita djeca često su maštovita te ćete to primijetiti najlakše kroz njihovu igru. S lakoćom osmišljavaju zabavne aktivnosti za sebe i prijatelje, a često i kod tradicionalnih igara vole dodati neko novo pravilo ili izazov kako bi igra bila zanimljivija. Osim što su nadarena djeca prepuna originalnih ideja, primijetit ćete i kako imaju svoje mišljenje o svemu i ne odustaju lako od njega.

Iako su ovo najkarakterističniji i najčešći znakovi nadarenosti kod djece te se kod većine primijete vrlo rano, važno je napomenuti i kako se svako dijete razvija svojim tempom i možda neće odmah pokazivati ''tipične'' znakove nadarenosti. Roditelji imaju važnu ulogu u usmjeravanju i poticanju djetetovih talenata pa bi od malena trebali poticati dječju znatiželju, kreativnost i podržavati ih u njihovim interesima.

Evo kako usmjeravati i poticati dijete

Najvažnije je podržati dijete u njegovim interesima. Omogućite mu sve što je potrebno za daljnje istraživanje stvari koje ga zanimaju - posudite knjigu o toj temi, potražite postoji li kakav dokumentarac o tome, pokažite mu što ste dodatno pronašli o tome na internetu, i najvažnije, razgovarajte s njim o tome i pustite ga da podijeli s vama svoja nova saznanja. Također, postavljajte djetetu i nove izazove - predložite mu novi hobi ili novo područje istraživanja.

U tome vam može pomoći novi SPAR Stickermania album za sličice, slikovnica-bojanka te besplatna aplikacija SPAR Stickermania HR uz koje djeca na zabavan način uče o životinjama iz šarolikog podmorskog svijeta, razvijaju svoju kreativnost i uče nešto novo.

Ova zabavna aplikacija je osmišljena tako da se naljepnice iz albuma Stickermania ''Na tragu Atlantide'', baš kao i životinje iz slikovnice-bojanke Stickermania mogu skenirati i doživjeti u 3D-u. U albumu sa sličicama Stickermania nalaze se i četiri seta dekoracija za individualno ukrašavanje podvodnoga svijeta, a za aktivaciju je potrebno samo skenirati odgovarajuću stranicu.

U aplikaciji se nalaze i tri uzbudljive mini-igrice koje se mogu aktivirati u podvodnom svijetu. Jedna će se otključati nakon što preuzmete igricu, druga nakon 24 sata, a treća nakon što skenirate dovoljan broj sličica. Ovu besplatnu aplikaciju preuzeti možete na Google Playu ili u App Storeu.

Popularni album za sličice i slikovnicu-bojanku Stickermania možete kupiti u SPAR supermarketima i INTERSPAR hipermarketima. Za svakih potrošenih 50 kn dobivate besplatnu zelenu vrećicu s 5 sličica, a želite li album što brže popuniti, kupiti možete plave paketiće sa sličicama. S popunjenim albumom prijavite se na nagradnu igru koja traje do 15.11.2022. i možda baš vi osvojite odmor na Malom Lošinju. Više detalja pronađite ovdje. Od svakog prodanog albuma SPAR Hrvatska donira jednu kunu Institutu Plavi svijet za spas dupina u Jadranskom moru. 

Osim poticanja na istraživanje i nove hobije, nemojte zaboraviti i kako je važno strpljivo i opširno odgovarati na sva dječja pitanja. Brojni stručnjaci savjetuju i da izbjegavate govoriti djeci kako su inteligentna, nadarena ili jako pametna. Pokoja pohvala neće škoditi, no često spominjanje tih izraza može kod djeteta stvoriti pritisak i nelagodu. Pustite dijete da se osjeća slobodno, imajte puno razumijevanja i podrške kako bi ono razvijalo sve svoje potencijale i talente.

Sadržaj donose Index i SPAR Hrvatska u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više