Psihologinja objasnila zašto ne biste trebali prisiljavati djecu da se ispričavaju

Foto: Pexels

ODGOJ djece je poprilično zahtjevan zadatak. Koliko god se trudili, sigurno ćete se ponekad naći u situaciji da vaše dijete napravi neku nepodopštinu, gurne, udari ili uvrijedi drugo dijete ili odraslu osobu. Mnogi roditelji u takvim situacijama rade nešto što im se čini kao jedino logično - natjeraju dijete da se ispriča.

"Ispričavanje može biti sjajan način da se stvari među djecom izglade, ali prisiljavanje na to je potpuno pogrešno", smatra Laura Markham, dječja psihologinja i autorica knjige Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life.

Evo zašto prisilne isprike nisu dobra ideja i što bi roditelji trebali raditi umjesto toga.

Ništa ne činiti

"Desetljeća istraživanja romantičnih veza pokazuju da kada se jedna osoba u paru osjeća prisiljenom ispričati se prije nego što bude spremna, to uopće ne pomaže popraviti njihov odnos", kaže Markham. "Vjerujemo da isto vrijedi i za djecu kada su u pitanju prijatelji i braća te sestre."

Prisiljavanjem ćete postići samo to da posramite svoje dijete, a kako Markham objašnjava: "Kad se djeca osramote, osjećaju se loše, što znači da treba raditi stvari na bolji način."

Umjesto da ih tjerate na isprike, pomozite im da nauče komunicirati

"Želite osnažiti svoje dijete i pomoći mu da samo sebe vidi kao velikodušnu osobu koja može ispraviti stvari kada pogriješi", ističe Markham.

Roditelji starijoj djeci trebaju dopustiti da sami pokušaju shvatiti kako mogu popraviti ono što su napravili. Dajte im neke prijedloge i ideje, ali odluku o tome kako će popraviti stvari prepustite njima.

Isprika je važan alat u svim odnosima, ali ako djecu naučimo da se ispričavaju bez razmišljanja svaki put kada nešto pogriješe, to gubi smisao i snagu. Također, djeca propuštaju priliku da zapravo uče na svojim pogreškama, piše Your Tango.

Pročitajte više