Psihologinja otkrila pravilo za odgoj uspješne djece: 78 posto roditelja to ne radi

Foto: Pexels

AKO želite odgojiti uspješnu djecu, počnite pokazivati optimizam.

"Naša uvjerenja i stavovi prenose se na našu djecu. Ako pesimizam raste i postaje osoban, trajan ili sveprisutan, našoj djeci oduzima nadu", kaže psihologinja Michele Borba za CNBC.

Problem je što 78 posto Amerikanaca nije uvjereno da će život njihove djece biti bolji od njihovog, prema istraživanju The Wall Street Journala i Sveučilišta u Chicagu.

Ali Borba ističe da nikako ne bismo trebali biti pesimistični.

"Kad je riječ o odgoju djece, vaš stav kao roditelja je zarazan. Optimistična perspektiva može pomoći djeci da napreduju, dok negativnost može uzrokovati da izgube interes i nadu, što stvara veliku prepreku između njih i sretnog, uspješnog života", dodala je.

Djeci je potreban optimizam da bi napredovala

Optimizam pokreće jednostavan prekidač u dječjim glavama, tvrdi Borba.

"Pesimizam je teško izbjeći u današnjem svijetu, gdje ljude svaki dan bombardiraju lošim vijestima. Ali kada se roditelji stalno brinu o negativnim stvarima, njihova djeca postaju tjeskobna. Mislim da je to jedan od razloga zbog kojih vidimo tako veliku mentalnu krizu kod naše djece", nastavlja ona.

Roditelji moraju prilagoditi vlastito gledište

Čak i ako se trudite ne izraziti svoju zabrinutost djeci, vaša tjeskoba se svejedno može prenijeti na njih. Naime, prema Borbi, djeca mogu prepoznati fizičke znakove koji pokazuju da ste pod stresom ili zabrinuti.

"To znači da morate početi preispitivati svoje navike. Isključite televizor kada krenu negativne vijesti. Pokušajte si ponavljati pozitivne afirmacije tijekom dana", predlaže.

Optimizam se može naučiti i poučiti

"Prakticirati optimizam ne znači biti nerealan ili slijep za mnoge stvarne probleme svijeta. Isključivanje vijesti ne znači živjeti u poricanju", tvrdi psihologinja i savjetuje roditeljima da budu otvoreni sa svojom djecom o tužnim ili lošim stvarima koje se događaju u svijetu.

"Velike su šanse da će dijete ionako naučiti o tim stvarima gledajući televiziju, razgovarajući s profesorima ili na društvenim mrežama. Ali posložite te razgovore tako da priznate nemir, ali ne i da zvučite beznadno", kaže.

Na kraju pojašnjava da se optimizam može naučiti i podučiti.

"Možete aktivno unijeti optimizam u poglede svoje djece. Razgovarajte o pozitivnim stvarima koje se događaju u vašem svakodnevnom životu ili podijelite dobre vijesti iz cijelog svijeta. Podsjetite djecu da mogu poboljšati živote drugih ljudi čak i ako volontiraju na lokalnoj razini. Volontiranje može pomoći zajednici i poboljšati vaše mentalno zdravlje. Pomozite svojoj djeci da vide da mogu nešto promijeniti. Jednom kada to počnu činiti, razvijaju nevjerojatan način razmišljanja i počinju shvaćati da mogu biti mali pokretači promjena", zaključila je.

Pročitajte više