Psiholozi tvrde da toksičnu majku odaju ove dvije fraze

Foto: Shutterstock

ODRASTANJE s toksičnom majkom može ostaviti brojne posljedice na život djeteta, a najčešće su znakovi traume vidljivi tek u našoj odrasloj dobi. Kako objašnjavaju psiholozi, djetetu je vrlo teško prepoznati nezdravo ponašanje njegovih roditelja, a kakav su utjecaj ostavili na njega, u velikoj većini slučajeva shvaća kad i sam postane roditelj, prenosi Psych Central.

No stručnjaci tvrde kako se toksične roditelje, a naročito toksičnu majku, može prepoznati po rečenicama kojima se svakodnevno koristi. Najčešće su to fraze koje možda na prvu ne zvuče alarmantno niti čudno, ali zapravo su jasan znak da se radi o osobi sklonoj manipulacijama i toksičnim obrascima ponašanja.

Jedna od tih fraza je: ''Pogledaj što si napravio/la.'' Ovom se rečenicom najčešće koriste toksične majke koje nastoje okriviti dijete za vlastite osjećaje ili reakcije. Naprimjer, ako je majka vikala na dijete ili ga udarila, ovom će rečenicom pokušati opravdati svoj postupak, iako vrlo dobro zna da je jedina odgovorna za njega.

Druga rečenica koju često koriste toksične majke jest: ''Zašto ne možeš biti poput njega/nje?'' Bilo kakvo uspoređivanje s drugima iznimno je loše za dijete, a toksične majke njime se najčešće koriste kada žele da dijete promijeni svoje ponašanje ili napravi upravo ono što je majka tražila od njega. Najčešće je, dakako, riječ o nerealnim zahtjevima.

Pročitajte više