Psihoterapeutkinja savjetuje koje fraze ne koristiti u razgovoru s djecom uoči Božića

Foto: Shutterstock

DOK odbrojavamo do Božića, među djecom raste uzbuđenje i držati ih pod kontrolom može biti prilično izazovno. Možda ćete ih prekoriti prijetnjama da ih Djed Mraz neće posjetiti ako ne budu dobra, ali psihoterapeutkinja Fiona Yassin apelira na roditelje da vode računa o tome što izgovaraju pred djecom. 

Objasnila je da postoji niz problematičnih fraza koje roditelji često koriste, a koje najmlađima mogu uništiti blagdane.

1. "Djed Mraz će te staviti na popis zločestih ako se ne ponašaš pristojno."

Ovo je klasična fraza koju su mnogi izgovorili svojoj djeci, ali Fiona ističe da bi to moglo imati negativan učinak.

"Nagrađivanje 'dobrog' ponašanja poklonima i 'lošeg ponašanja kaznama može djecu naučiti da su manje vrijedna ako su zločesta", objasnila je.

A loše ponašanje ponekad je rezultat tjeskobe, koju mogu osjećati i djeca.

"Iako simptome tjeskobe kod djece povezujemo s privrženošću i rezerviranošću, ona može biti i rezultat lošeg ili problematičnog ponašanja", kažu stručnjaci iz Childminda.

2. "Daj baki pusu!"

Prema Yassin, kada se djecu tjera da nešto učine, oduzima im se sloboda izbora, zbog čega se mogu početi suprotstavljati željama svoji roditelja.

"Važno je da roditelji, članovi obitelji i prijatelji poštuju želju djece ako ih ne žele zagrliti ili poljubiti. Tjeranjem im šaljete poruku da ne kontroliraju svoje tijelo, što može biti opasno", dodala je.

3. "Ako ti kupimo taj poklon, ne možemo platiti račune."

Roditelji ponekad koriste ovu frazu kako bi uvjerili dijete da nemaju dovoljno novca, a to je posebno vidljivo ove godine, kad cijene svega rastu.

"Prava istina je da djeca, osobito mala, ne razumiju financije, a to od njih ne treba ni očekivati. Ovakve fraze mogu kod mladih izazvati osjećaj tjeskobe ili krivnje", upozorava psihoterapeutkinja.

Pročitajte više