Rajski plin stigao i u osječko rodilište, već su ga isprobale tri trudnice

Foto: 123RF

NAKON što je oduševio rodilje u nekoliko hrvatskih bolnica, rajski plin stigao je i u osječku bolnicu. 

Klinički bolnički centar Osijek tako je postao četvrta bolnica u Hrvatskoj koja svim trudnicama nudi mogućnost porođaja uz rajski plin. Riječ je o takozvanom plinu sreće koji u svom sastavu ima 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika, a bezopasan je te se koristi i kod stomatologa.

“U siječnju smo počeli proceduru nabave uređaja. Prvo nam je trebala suglasnost komisije za lijekove, a nakon toga su nam trebali tehnički uvjeti, odnosno, trebalo je tehnički odraditi mogućnost odvodnje plinova kod izdisaja. Žene, osim što udišu plinove, dio njih i izdišu, i mora se osigurati da iziđu iz prostorije. Uređaj za rajski plin ima svrhu obezboljavanja porođaja”, izjavila je za Glas Slavonije doc. dr. sc. Andrijana Müller, predstojnica KBC Osijek na čiju je inicijativu nabavljen uređaj za rajski plin.

Kako je pojasnila, djelovanje rajskog plina je analgetsko i omogućava opuštanje, a žena je ipak svjesna trudova. 

“To znači da ona nije potpuno bez bolova, ali mehanizmom relaksacije i opuštajućim djelovanjem ovog 'plina sreće' lakše podnese trudove. On djeluje centralno na neurotransmitere u mozgu i taj mehanizam omogućava obezboljavanje. Važno je za reći da nije dokazana nikakva opasnost za dijete i ona se rađaju bez ikakvih komplikacija. Eventualne nuspojave za ženu mogu biti kratkotrajne u obliku vrtoglavice, mučnine, bolova u zvukovodu i omamljenosti, ali to traje samo dok ima masku. Kada počne disati bez maske, sve nuspojave odmah prestaju”, ističe dr. Müller.

U osječkom rodilištu ovu tehniku su već isprobale tri žene i sva tri porođaja su dobro prošla. 

“Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju kako nakon korištenja epiduralne analgezije samo dio žena želi ponovno tu vrstu analgezije, dok kod rajskog plina sve žene žele ponoviti ovo iskustvo. On se inače često koristi prilikom porođaja u zemljama Skandinavije, Novog Zelanda i Australije. Inače, recimo kako u našoj bolnici oko 30 posto rodilja koristi mogućnost epiduralne analgezije”, napominje Müller. 

Rajski plin sredinom kolovoza je stigao u čakovečku bolnicu, a do sredine listopada uz pomoć njega su rodile 53 žene. Od tog broja je 80 posto njih izjavilo da bi ga koristile ponovno.

Rajski plin imaju i neke druge bolnice poput Vinogradske, Svetog Duha i Slavonskog Broda.

Pročitajte više