Razlika u odgoju malih Europljana i Amerikanaca zaista je šokantna!

Screenshoot: Facebook

PONEKAD stvarno možemo reći da smo i više sretni što živimo u Europi, nego primjerice u Americi, barem što se tiče odgoja i zakona koji su vezani uz odgoj djece. Doduše, naša dječica sigurno ne spadaju pod najsretniju djecu na svijetu, na čelu te listu su klinci iz sjevernoeuropskih, nordijskih zemalja – i to ne samo zbog njihovog visokog životnog standarda. 

U pitanju je kvaliteta života i odrastanja ne u materijalnom smislu, već u smislu slobode – a o čemu točno pričamo možemo vidjeti u videu koji pokazuje jednu važnu stranu odgoj – razliku između Europljana i Amerikanaca u vidu zaštitničkog ponašanja prema djeci. 

„Moram priznati da me nakon ovog kratkog videa sram što sam Amerikanka, sram me što živimo u zemlji u kojoj više nitko nikome ne vjeruje, što ne vjerujemo čak ni svojoj djeci, što nemamo podršku drugih roditelja, i zato što, ma koliko god štitili svoju djecu imamo najviše nasilja i najviše nesreća. Sram me je jer kada vidimo kada se djeca odgajaju u Europi pitam se zašto smo mi Amerikanci toliko zaštitnički nastrojeni, a da uopće ne primjećujemo da svom tom silnom zaštitom činimo samo zlo svojoj djeci“, napisala je Whitney Bartel u svom blogu na BabyCenter.

„Pogledajte tu jasnu razliku između nas i njih. 

Bojimo se svega što nas okružuje, bojimo se djecu ostaviti na sekundu same, zakon nam brani da ih čak i u dvorištu ostavimo bez nadzora, ne puštamo ih same ni do škole, ne damo im ni slobodu, ni prostora niti ikakvu odgovornost. Toliko ih štitimo. 

Razlike su toliko šokantne da se mi Amerikanci snebivamo nad Dancima kojima je normalno izvesti bebe na debelim minusima da bi spavale – vani. Čudimo se Nizozemcima čija djeca odmalena provode vrijeme vani, bez nadzora, a nas zbog toga doslovno hapse. I nismo svjesni što činimo svojoj djeci. Umjesto da popustimo uzicu i ugledamo se na nacije čija su djeca s toliko slobode i vlastite odgovornosti stvarno među najsretnijima na svijetu.“, napisala je. 

Čak 62 posto Amerikanaca smatra i svjesni su da su previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci, ali i dalje ne trzaju da se promjene. Glavni krivci? Mediji koji Amerikance sustavno bombardiraju šokantnim situacijama u kojima djeca nisu bila svezana, nisu bila zalijepljena za roditelje, u kojima se nisu znala sama zaštiti. 

„A unatoč svemu statistike pokazuju da su životne opasnosti za djecu zapravo toliko rijetke. Nesreće se naravno događaju, ali realno – nema ni toliko otmica, ni smrtnih slučajeva da bismo radi te male brojke trebali biti toliko na oprezu. Stvarno kao da ne shvaćamo koliko sloboda i odgovornost znače djeci, ne samo danas, već i za njihovo bolje sutra. Kako će se uopće znati postaviti prema životu i zaštiti sami sebe, ako to neće naučiti od malena?“, stoji u videu kojim se apelira na Amerikance da zajedno stanu mijenjate svoje roditeljske stavove jer prezaštitnički nastrojen roditelj očito nije toliko dobar roditelj koliko mnogih od njih misle da jesu. 

 

 

Pročitajte više