Roditelji koji odgajaju djecu koja se zdravo hrane nikad ne koriste ove četiri fraze

Foto: Pexels

SEDMOGODIŠNJI sin dijetetičarke Jennifer Anderson kao malo dijete bio je izbirljiv po pitanju hrane. Stoga je ne čudi što je navođenje djece da se zdravo hrane jedan od najčešćih problema među roditeljima. 

Anderson danas, zahvaljujući iskustvu, pomaže roditeljima stvoriti ugodno i primamljivo okruženje za jelo u kojem djeca mogu naučiti uživati u novoj hrani.

"Provevši godine promatrajući dječje prehrambene navike i njihovo ponašanje, otkrila sam da ih određene fraze mogu izbaciti iz kolotečine", kaže ona za CNBC.

Kako biste pomogli svom djetetu da razvije zdrav odnos s hranom, izbjegavajte četiri otrovne fraze u nastavku.

"Možeš dobiti desert nakon što pojedeš brokulu"

Kada slatkišima uvjeravate dijete da nešto pojede, zapravo mu šaljete poruku da je brokula toliko loša da ga morate podmititi da je pojede.

"Želimo da djeca imaju uravnoteženu perspektivu o hrani, a međusobno suprotstavljanje različitih namirnica ne potiče ih da traže zdrave opcije", smatra Anderson te predlaže da je bolje reći "možeš pojesti brokulu kad budeš spreman/na".

Tako djetetu dajete izbor i ova rečenica često djeluje bolje od bilo kojeg mita.

"Ako budeš tiho, dat ću ti keks"

I ova fraza veliča slatkiše. Zašećerene grickalice trebali bismo u manjoj mjeri koristiti kao nagradu. Naime, djeca će s vremenom početi željeti slatkiše više nego bilo koju drugu hranu ili će se početi oslanjati na njih kad se požele osjećati bolje.

Anderson savjetuje da djetetu umjesto toga kažete "možemo igrati tvoju omiljenu igru večeras ako budeš tiho".

"Moraš uzeti još jedan zalogaj prije nego što odbiješ hranu"

Anderson kaže da prisiljavanje da jede može naučiti dijete da zanemari osjećaje gladi i sitosti.

"I kako djeca odrastaju, mogla bi se mučiti s time da kažu ne stvarima koje im nisu ugodne. Bolje je da djetetu objasnite da može reći ‘ne, hvala’ kada ne želi jesti. Umjesto da tjerate dijete da zagrize još jedan zalogaj, naučite ga kako pristojno odbiti hranu", predlaže.

"Usrećilo bi me da si uzeo/la još par zalogaja"

Roditelji su u iskušenju upotrijebiti ovu frazu kada su zabrinuti da njihova djeca ne jedu dovoljno da bi dobila odgovarajuće hranjive tvari. Ali ona samo uči djecu da trebaju razviti dobre prehrambene navike kako bi vas učinili sretnima, dok bi zapravo trebali razumjeti kako im hranjiva hrana pomaže.

Prema Anderson, djetetu recite "mrkva ima puno vitamina A, koji je dobar za vaš vid i pomaže nam da bolje vidimo."

Objasnite svom djetetu što zdrava prehrana čini njegovom tijelu. Ako im date činjenice, pomoći ćete hraniti njihovu želju za učenjem i isprobavanjem nove hrane.

Pročitajte više