Roditelji su isprobali odvikavanje od pelena u tri dana. Ovo su njihovi savjeti

MAMA Caroline Starr sa suprugom je testirala odvikavanje od pelena u samo tri dana, metodu koju je detaljno opisala Lora Jensen svojoj u knjizi 3 Day Potty Training i prenijela svoje iskustvo. Ako ste i vi jedni od roditelja koji uskoro imaju plan svoje dijete naviknuti na kahlicu ili toalet, ovo bi vam iskustvo moglo biti vrlo korisno.

''Kao i mnogi drugi roditelji, imali smo ideju da će se naš sin sam odviknuti od pelena. Doći će do tog prirodnog napretka, sve dok nam jednog dana ne kaže da je gotovo i da želi na kahlicu. Veselit ćemo se, otići na sladoled i bit će nam super. No, to nije bilo ni približno tako!

Kad je navršio dvije i pol godine, povremeno smo ga znali uvjeravati da obavi nuždu izvan pelene, odnosno na mjestima koja su mu bila intrigantna - primjerice uz cestu, u parku, na travi i u najzanimljivijim toaletima u restoranima koje smo mogli pronaći. Nikad nije bilo interesa s njegove strane. Pitali bismo ga i svaki put dobili čvrsto, ali pristojno 'Ne, hvala'.

Metoda koja garantira uspjeh u samo tri dana

Približavao se njegov treći rođendan, a naš napredak je izostao. Počeli smo guglati i otkrili da smo propustili šansu da uspijemo kada mu je bilo oko dvije i pol godine. Nastala je panika jer smo čuli za priču o ženi kojoj su zabranili da dovodi dijete u vrtić jer je u dobi od tri godine još uvijek nosilo pelene. Naši racionalni umovi znali su da sigurno neće ići na fakultet u pelenama, ali smo također osjećali pritisak i zaključili da je vrijeme da to riješimo.

Nakon što smo od prijatelja dobili nekoliko knjiga u kojima su umanjivali angažman muža te se usredotočili isključivo na majčinu ulogu u cijeloj priči, odlučili smo se za trodnevnu obuku '3 Day Potty Training' od Lore Jensen. Ona, iako nema medicinsko ili profesionalno iskustvo u skrbi o djeci, ima šestero djece i nekoliko udomljene djece, a njezina knjiga često se spominje u roditeljskim grupama i na internetu. Metoda koju Lora zagovara obećavala je zapanjujuće i brze rezultate, čak i preko noći.

Autorica savjetuje da djetetu odjenete donje rublje i neprestano ga podsjećate da vam kaže kad mora ići na kahlicu ili WC, prvenstveno kako bi naučilo samo prepoznati potrebu za obavljanjem nužde. Ova metoda podrazumijeva da pelena više nema, kao ni pelena-gaćica.

Neke predložene metode su nam bile pomalo upitne, primjerice da mu često nudimo da pije sok, ali i korištenje negativnih termina kada mu se dogodi nezgoda poput izjava 'fuj' ili 'bljak'. No svakako smo odlučili isprobati.

Prvi dan odvikavanja

Dok je naš klinac začuđeno promatrao što se događa, skupili smo sve pelene i spakirali ih da ih poklonimo. Jutro je započelo nezgodom, a kako je dan odmicao, stvari su postajale sve gore - na kauču, zamalo na krevetu, čučeći nekoliko centimetara dalje od WC-školjke... Zapitali smo se radimo li sve ispravno. Do podne je potrošio sve zalihe donjeg rublja, a ja nisam imala pojma kako spasiti tepih koji je smočio.

Kad smo ga uspjeli nagovoriti da se malo popiški u WC, zaplesali smo slavljenički ples u donjem rublju. Ovo je bila prva velika pobjeda, ali tenzije nisu bile ništa manje. Nadalje je izbjegavao odlazak na WC, trzao se i bunio se kad god bismo ga odnijeli u kupaonicu. Prije spavanja smo doživjeli nekoliko polu-pobjeda kada nas je usred mokrenja obavijestio što radi i bili smo sasvim iscrpljeni. Obložili smo mu krevet zaštitom za madrac i nadali se najboljem.

Sljedeći dan smo odlučili malo promijeniti pravila. Ponudili smo mu manje soka jer je bilo izazovno davati mu nešto što će mu samo podići razinu energije. Također smo izbacili termine predložene u knjizi o tome da je kad se popiški ili pokaka u gaće to bljak ili fuj jer se osjećao neprirodno, a nije nam se ni sviđalo takvo posramljivanje.

Drugi dan odvikavanja

Svi smo spavali do 7:30. To je značilo da smo se probudili i ''oduševili'' spoznajom da mu je krevet ponovno mokar. Oprala sam još jednu turu rublja, a bacila donje rublje koje se nije dalo oprati. Do podne je moj sin izjavio da mu je dosta slatkiša koje bismo mu davali kao nagradu, a ja sam otišla po još sitnica da mu podignem raspoloženje.

Drugi dan odvikavanja od pelena počeli smo primjećivati tragove napretka i samosvijesti, a do večeri je tri sata izdržao bez da je 'uneredio' donje rublje. Shvatili smo i da mu je draža WC-školjka nego kahlica pa smo svu pozornost usmjerili na to da tamo obavlja nuždu.

Treći (i posljednji) dan odvikavanja

Tog jutra probudio se potpuno suh i svi smo doslovno zaplesali od sreće. Od tada je sve nekako sjelo na svoje mjesto. Manje stresa za nas roditelje, manje nezgoda, više uspjeha. Kad smo ga te noći stavili u krevet, bili smo uvjereni da će se dobro snaći i u vrtiću, uz podršku svojih odgajateljica. Kad sam ga pokupila na kraju dana, sa zadovoljstvom mi je pokazao kako je koristio WC za djecu i da se tijekom cijelog dana samo jednom popiškio u gaće.

Sada je prošlo već nekoliko mjeseci otkako je odvikavanje od pelena iza nas, a naš se sin dobro snašao. Imali smo pregršt nezgoda, koje se obično događaju kad je umoran ili bijesan zbog nečega, ali sve u svemu, trodnevna metoda je bila uspješna'', objašnjava mama Caroline.

Usput je podijelila i nekoliko savjeta za sve roditelje koji se uskoro spremaju krenuti u avanturu zvanu odvikavanje od pelena.

''Koju god metodu koristili, opskrbite se velikom količinom donjeg rublja i potrudite se ostati pozitivni ili barem sve raditi s osmijehom jer dijete vas promatra. Provedite večer za punjenje baterija kako god želite i, prije svega, priznajte da je korištenje toaleta velika životna vještina i da ste svi zajedno u ovome'', dodala je.

Pročitajte više