Šest namirnica koje bi se trebale naći na vašem jelovniku nakon porođaja

Foto: Pexels

VJEROJATNO ste detaljno razmislili i istražili o tome što vas očekuje na porođaju, ali jeste li razmišljali o svom prvom obroku nakon što postanete mama? Naravno, majčinstvo zahtijeva da svoje potrebe često stavljamo na posljednje mjesto, ali činjenica je da i vi morate jesti. Štoviše, trebali biste poprilično paziti na to koje namirnice konzumirate.

U svakom slučaju, porođaj je brutalno zahtjevan i iscrpljujuć. Procjenjuje se da sagorijeva do 100 kalorija na sat, a ono što jedete nakon porođaja može vam pomoći prikupiti energiju za tjedne neprospavanih noći, brige za novorođenče, fizički oporavak i dojenje koji su pred vama.

Kako bi vam pomogla odabrati idealne namirnice za obroke nakon porođaja, nutricionistica Abbey Sharp je za Healthline otkrila što se treba naći na vašem jelovniku.

1. Pileća juha

Uobičajeno je da se žene obilno znoje u tjednima nakon porođaja jer se tijelo prilagođava fluktuacijama hormona. To je samo jedan u nizu razloga zašto biste trebali obratiti pažnju na unos tekućine u organizam. Osobito ako planirate dojiti. Procjenjuje se da dojiljama dnevno treba dodatna litra tekućine u odnosu na žene koje ne doje. Zato je upravo pileća juha savršena hrana nakon porođaja. Juha je hidratantna i slana te je idealna za prirodno dopunjavanje elektrolita.

2. Slani krekeri

Ako se od same pomisli na ispijanje nečeg toplog znojite, jedenje slanih krekera može donijeti iste koristi koje će vam pomoći da polako vraćate energiju.

3. Datulje

Jedno malo istraživanje pokazalo je da je konzumiranje datulja neposredno nakon poroda rezultiralo znatno manjim gubitkom krvi. One su također nevjerojatan izvor jednostavnih šećera koji vam pomažu vratiti energiju nakon porođaja.

4. Zobene pahuljice s voćem

Ako mislite da je rađanje zastrašujuće, samo pričekajte to prvo postporođajno obavljanje velike nužde. Osim uobičajenog straha koje novopečene mame osjećaju nakon porođaja, hemoroidi su vrlo česta pojava.

Zatvor je također česta nuspojava nakon porođaja zahvaljujući hormonima trudnoće. No, čak i ako ste imale carski rez, može proći tjedan dana prije nego što uspijete obaviti veliku nuždu, jer crijeva usporavaju svoju aktivnost nekoliko sati nakon operacije.

Da biste pomogli da se tamo dolje pokrenu stvari, svakako odaberite hranu bogatu vlaknima. 

5. Junetina

Krvarenje nakon porođaja je normalno. Većina žena krvari danima, ponekad i tjednima nakon porođaja. Iz tog razloga, nedostatak željeza i anemija nisu rijetkost i mogu ometati oporavak i opskrbu majčinim mlijekom. Zato su namirnice bogate željezom, poput junetine, odličan odabir.

6. Jaja

Jaja su važan izvor proteina koji pomažu smiriti bolne mišiće.

 

Pročitajte više