Sigurno volite svoje dijete, no jeste li ikada doživjeli da vam je odbojno?

Foto: Pexels

IAKO svaki roditelj voli svoje dijete svim srcem, možda mu je ponekad ono odbojno. Roditelji koji se tako osjećaju misle da su loši roditelji ili da nisu prikladni za roditeljstvo i odgoj. To se uglavnom događa kad djeca dođu u tinejdžerske godine.

Prema Kids Healthu, česti sukobi u stavovima mogu natjerati roditelje da osjećaju da polako gube vezu s nekada poslušnom djecom. Roditelji i skrbnici moraju shvatiti da njihova djeca, koja su sada tinejdžeri, samo pokušavaju pronaći sebe. Postoje načini na koje roditelj i njihovo adolescentno dijete mogu imati zdrav odnos kroz ljubav i uzajamno poštovanje. Prihvaćanje da dijete odrasta može pomoći da budete mirni i strpljivi s njim.

Jedan od razloga zašto se javlja osjećaj odbojnosti prema vlastitom tinejdžeru su stalne svađe i prkos, koji su jako česti u toj dobi. Dijete u svom odrastanju i pronalaženju može koristiti izjave kojima vrlo često uznemiri roditelje, ali duboko u sebi to ne osjeća.

Adolescenti trebaju prihvaćanje i, u većini slučajeva, žele zasjati u očima roditelja. Kad dijete osjeća djelomičnu emocionalnu udaljenost roditelja, može se početi preispitivati je li uopće voljeno. Zato je bitno uvjeriti svog tinejdžera da je unatoč svojim nedostacima i ovoj dinamičnoj fazi odrastanja još uvijek voljeno.

Niste loš roditelj ako nekada osjetite osjećaj odbojnosti, no ne dopustite da taj osjećaj nad vama prevlada i nemojte ga pokazivati na van.

Pročitajte više