Simptomi kod djece koje ne bismo smjeli ignorirati

Foto: Shutterstock

KADA djeca dožive neočekivane simptome, oni su najčešće normalni i nisu nikakav razlog za brigu. Međutim, neki znakovi mogu ukazivati ​​na veći problem, upozoravaju pedijatri. Kako donosi Healthline, postoje određeni simptomi koje roditelji ne bi nikada smjeli ignorirati jer u velikoj većini slučajeva ukazuju na mnogo veći problem.

Nedostatak reakcije na glasne zvukove

Novorođenčad i bebe vam ne mogu reći da ne čuju dobro. Također ne reagiraju na svaki podražaj onako kako bismo to od njih očekivali. Pedijatri zato objašnjavaju da, ako primijetimo da našem djetetu ne smetaju glasni zvukovi ili da ne reagira na njih, odvedemo dijete na pregled kako bismo saznali ima li problema sa sluhom.

Gubitak sluha

Kako djeca odrastaju i upoznaju se s osobnim glazbenim uređajima, glasnim stereo uređajima, videoigrama, televizijom, pa čak i bučnim gradskim ulicama, njihov sluh može biti ugrožen. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 12.5 posto djece u dobi od šest do 19 godina ima trajno oštećenje sluha zbog izlaganja buci.

Problemi s vidom

Bebe nam ne mogu reći je li im vid mutan ili ne mogu fokusirati pogled. Ali postoje suptilni načini na koje to možemo prepoznati. Ako se čini da se beba nikad ne usredotočuje na predmete ili joj je teško pronaći bliske predmete poput našeg lica ili ruke, to bi mogao biti znak da ima problema s vidom.

Isto tako, pedijatri savjetuju da bismo trebali obratiti pozornost na znakove kod djece školske dobi poput škiljenja, poteškoća s čitanjem ili sjedenja preblizu TV-u. To također može ukazivati na probleme s vidom koje nije dobro ignorirati.

Visoka temperatura i glavobolja

Djeca često imaju temperaturu zbog bolesti poput trbušnih virusa i manjih infekcija. Kada je visoka temperatura popraćena toliko jakom glavoboljom da dijete teško drži oči otvorene, to je znak većeg problema.

Pedijatri zato naglašavaju kako ova pojava zahtijeva hitan pregled pedijatra kako bismo isključili ozbiljnije stanje poput meningitisa. Ako se ne liječi, meningitis može uzrokovati značajne komplikacije, a u teškim slučajevima čak i smrt.

Bolovi u trbuhu

Iako su povremeni grčevi i bolovi u trbuhu uobičajena pojava, naročito za djecu koja pohađaju kolektiv u vrtiću ili školi, ponekad to može biti znak ozbiljnijeg problema sa zdravljem, upozoravaju pedijatri. Naime, bol u abdomenu koja dulje vrijeme ne prolazi može signalizirati na stanje kao što je upala slijepog crijeva.

Pročitajte više