Slatka lista friške mame - 9 stvari koje mi nitko u trudnoći nije rekao. Nikada!

Foto: Facebook  

SVAKA je mama u trudnoći, a posebno nakon poroda i u prvim godinama života sa svojim djetetom došla do toliko puno spoznaja, međutim, čudno je da za mnoge stvari mame uopće nisu ni slutile da će im se dogoditi. A sve je to tim čudnije što se o majčinstvu i trudnoći toliko piše, i još više od toga - što ne postoji osoba koja se nije, onako, bez ikakvog pitanja, pokušala pokazati kao tutor koji će buduću majku, ili frišku majku podučiti svemu što ona treba znati. 

Zato se jedna mama neki dan pozabavila pitanjima i temama o kojima stvarno nije čula ni riječ, ali je na svojoj koži, nakon godina dana života s bebom, shvatila sama. Pa je poželjela svim budućim mamama i sama pružiti uvid u činjenice koje će im možda dobro doći. 

Lista je zabavna i slatka, i vjerujemo, složit ćete se - to su stvari koje su stvarno uobičajene kada imate bebu. Ako vam nitko do sada nije rekao - reći će vam mama Gylisa Jayne i to redom - od samog poroda. 

 

1. Svi pričaju o bolnom porodu, ali meni nitko nikada nije rekao da šavovi na vagini bole duplo više od samog izgona. Čisto da se ne uljuljkate da će vam nakon samog poroda sve dalje teći lako i bez boli. 

2. Svi pričaju kako je dojenje zdravo, ali nitko mi nije rekao da i dojenje prokleto boli! Od toga da prvi put osjetite kako vam netko tako jako navlači bradavice, do toga da mlijeko prvo nikako da naiđe, a kasnije se dojke pune da jedva čekate da beba snažno povuče. S vremenom se naviknete, ali u početku to stvarno boli, i zato mislim da puno žena odustaje jer svi nekako misle - ma to je lako i bit će sve u redu. 

3. Nitko mi nikada nije rekao da će doslovno svaka osoba koja vam se približi na metar misliti da ima pravo učiti vas da nahranite svoju bebu, kako da je nazovete, kako da je mazite i koliko je držite i da će pritom smatrati da vas mogu pošteno oprati za sve jer vi ne znate ništa i "očito" je da vam treba pomoć. Oko svega. 

4. Samim time nitko mi nikada nije dao savjet kako na kulturan i brz način otpiliti sve te koji se silno vole praviti pametni. 

5. Nitko mi prije nije rekao da ćete s bebom odjednom shvatiti da više niste sami, i da više nećete moći uživati u samoći čak ni kada obavljate veliku nuždu, jedete, tuširate se i naravno - kada spavate. Ma čak i kada se depilirate pa si mislite - oh ne - hoće li im se ta slika sada doživotno urezati u pamćenje?! 

6. Nitko mi isto tako nikada nije rekao da ćete se isprva morati privikavati da više niste sami, a da će vam, čim se na to naviknete, biti toliko nekako teško i prazno kada se i na deset minuta nađete sami sa sobom. 

7. Nitko mi isto tako nije rekao da ću simptome trudnoće osjećati pa... otprilike valjda dvije godine. Kao slonice. 

8. Nitko mi isto tako nije rekao da ću svog supruga tako naglo staviti u drugi plan i da ću se mjesecima radije maziti s bebom nego s njim. 

9. Nitko mi isto tako nije nikada rekao da unatoč tome što nisam rođena sa svim saznanjima koje jedna majka treba znati, o svojoj bebi zapravo najviše znam upravo ja. Ja i moji majčinski instinkti koji su - znajte vi - jedina "knjiga" koju morate znati. 

 

Pročitajte više