Slavi se dan zaštitnika Rijeke, njegovo ime je među 50 najpopularnijih u Hrvatskoj

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

IME Vid je jedno od 50 najčešćih imena za dječake u Hrvatskoj. Na vrhuncu popularnosti bilo je 1930. godine, ali danas se vraća u modu, što dokazuje podatak da ga je 2022. dobilo 96 novorođenih beba. 

Postoje dva tumačenja porijekla imena. Prema prvom, Vid je ime latinskog porijekla, odnosno izvedenica riječi vita, što znači život. Prema drugom tumačenju, ime je izvedeno od starogermanske riječi vidu što znači drvo ili šuma, ili od starogermanske riječi vitus što znači voljan. Ženska inačica imena Vid je Vida.

U slavenskoj mitologiji Svetovid je četveroglavi bog koji je povezan s ratovima i proricanjem. Sa svoje četiri glave je pogledom mogao obuhvatiti sve strane svijeta pa su o njemu ovisili uspjesi ratnih pohoda, trgovina i bogatstvo žetve. Baltički Slaveni zato su ga slavili kao prvog ili najvišeg boga.

Smatra se da su osobe koje nose ime Vid blage, nježne i miroljubive prirode te su uvijek pune riječi utjehe za druge. Inače, Dan grada Rijeke i njezinog zaštitnika svetog Vida obilježava se 15. lipnja. 

Pročitajte više