Slikovnice su i dalje bolje za djecu od videosadržaja, poručuju stručnjaci

Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJA su pokazala da je djeci dobro čitati od najranije dobi, upoznavati ih s knjigama, bojankama i raznim slikovnicama. Sve to, ističu stručnjaci, pomaže u emocionalnom razvoju djeteta i zato je bitno da s tim što prije krenete, ako već niste.

Studija objavljena u časopisu Pediatrics pokazala je da roditelji s djecom više komuniciraju i surađuju koristeći papirnate knjige i slikovnice nego e-knjige ili animirani videosadržaj. 

"Korištenjem slikovnica dijete može razvijati svoju maštu i oživjeti priče u svom umu, dok mu je videosadržajem ta priča već servirana", kaže autor studije Robert Munsch.

"Previše izloženosti animiranom sadržaju moglo bi dovesti do toga da djeca razviju averziju prema knjigama, što u kasnijoj dobi, kada krenu u školu, može postati problem", rekao je. 

"Čitanje je koristan način na koji se možete družiti s djecom, a osim toga, tako ćete im stvoriti naviku kontakta s knjigom, što će im biti korisno kasnije", poručio je i dodao: "Tehnologija je odlična, ali ne može zamijeniti iskustvo koje djeca dijele s mamom ili tatom."

Pročitajte više