Smijemo li klincima dozvoliti da pojedu keks s poda?

Foto: 123rf

VAŠEM mališanu je pao keks na pod. Držite li se pravila pet sekundi ili keks odmah bacate u smeće? Jeste li razmišljali o tome da bi bakterije mogle za njega biti dobre?

Postoji vjerovanje da izlaganje ljudi, osobito beba, različitim sojevima bakterija rano u životu može spriječiti razvoj bolesti kao što su astma, alergije te druge bolesti imunološkog sustava. Teorija se bazira na pretpostavci da nam se tijela trebaju "uvježbati" u borbi protiv bakterija.

Anketa Hygiene Councila (skupine zdravstvenih stručnjaka koji se bave pitanjima higijene) pokazala je da 77 posto mama s djecom mlađom od pet godina smatra da djeca trebaju biti izložena bakterijama kako bi ojačala imunitet.

"U 20. smo stoljeću počeli mijenjati način života. Živimo u vrlo čistim kutijama. Voda je pročišćena, hrana gotovo sterilna. Izlaganje bakterijama i prljavštini mnogo je manje uobičajeno", objasnio je liječnik Joel Weinstock iz Medicinskog centra Tufts te profesor na Sveučilištu Tufts za WebMD.

"Postoje bakterije koje nam pomažu, ali treba limitirati izloženost mikroorganizmima koji uzrokuju ozbiljne bolesti"

"Neke bolesti koje su bile uglavnom nepoznate u 18. stoljeću i ranije, sada postaju sve češće", rekao je. Znači li to da možemo početi jesti s poda i bez pranja ruku? Ne baš.

"Ne ohrabrujemo djecu da jedu prljavo i izbjegavaju prljavštinu u bilo kojem obliku. Ali treba nešto reći i protiv pretjerane zaštite djece od rutinskih bakterija tijekom djetinjstva", istaknula je doktorica Kathleen Barnes. Međutim, to ne znači da treba potpuno odbaciti čistoću. Činjenica je da nam neke "prijateljske" bakterije pomažu, ali treba limitirati izloženost onim mikroorganizmima koji uzrokuju ozbiljne bolesti.

Barnes je na kraju skrenula pažnju na studije koje pokazuju da djeca odrasla uz ljubimce imaju manju šansu za razvoj astme, a mališani u vrtićima koji su izloženi djeci s prehladama i drugim bakterijama manju vjerojatnost za razvoj alergije, astme i brojnih drugih zdravstvenih problema.

 

Pročitajte više