Što odmah napraviti kada se kod djeteta pojave simptomi virusne infekcije?

Foto: Shutterstock

VIRUSNE infekcije vrlo su česta pojava kod djece, naročito ako pogađaju kolektiv, a to su prehlada, bronhiolitis, tonzilitis, infekcije uha, gripa, zaušnjaci i vodene kozice. Postoje stotine različitih virusa, a najčešće su upravo prehlade. Kako donosi The Royal Children's Hospital Melbourne, prehlade su vrlo česte kod djece i u prosjeku predškolska djeca obole od najmanje šest prehlada godišnje.

Uobičajeno je da zdrava djeca imaju do 12 virusnih bolesti godišnje u prvih nekoliko godina života. Također je uobičajeno da se djeca razbole od jednog virusa ubrzo nakon što se oporave od drugog, pa se roditeljima često može činiti kao da su bolesna cijelo vrijeme. Kako djeca odrastaju, učestalost obolijevanja od virusnih bolesti obično se smanjuje.

Virusi se mogu lako širiti kada su djeca u bliskom kontaktu jedno s drugim. Većina virusa i simptoma je blaga, a najbolje što svaki roditelj može učiniti već pri pojavi prvih simptoma jest omogućiti djetetu kvalitetan odmor kod kuće.

Koji su simptomi virusne infekcije?

Ako vaše dijete ima virusnu infekciju, mogli biste uočiti ​​različite simptome, uključujući:

  • začepljen nos koji curi
  • crvene, suzne oči
  • grlobolju
  • povišenu temperaturu
  • osip
  • kašalj ili kihanje
  • povraćanje ili proljev
  • pojačani umor
  • gubitak apetita
  • osjećaj slabosti.

Pedijatri upozoravaju da, iako je većina virusa kod djece blaga, dojenčad mlađa od tri mjeseca može se vrlo ozbiljno razboljeti i treba ih pregledati liječnik. Učestale, ali blage virusne infekcije kod većine djece ne zahtijevaju liječnički pregled i većinom nestaju za pet do sedam dana. Ako potraju duže, ali se simptomi pojačaju ili naglo promijene, također je potrebno odmah potražiti pomoć liječnika.

Što roditelji mogu napraviti?

Kako objašnjavaju liječnici, virusi se ne mogu liječiti antibioticima. Najbolji tretman je isključivo kvalitetan odmor kod kuće kako biste omogućili imunološkom sustavu vašeg djeteta da se što lakše bori protiv virusa. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih stvari kojima svome djetetu možete olakšati vrijeme bolesti.

To podrazumijeva davanje dovoljno tekućine, dozvoljavanje djetetu da se odmori, davanje djetetu lijekova protiv bolova ako to ometa njegov apetit, spavanje ili su bolovi prejaki, ali isto tako nemojte davati lijekove isključivo za snižavanje temperature. Naime, lagano povišena temperatura zapravo pomaže vašem djetetu da se izbori protiv infekcije prirodnim putem. Isto tako, nikada nemojte djetetu davati lijekove ako vam to nije savjetovao pedijatar ili specijalist.

Pročitajte više