Što to tjera trudnice da jedu zemlju?

Foto: 123rf 

JESTE LI ikada čuli za taj fenomen, koji čak i nije toliko beskrajno rijedak među trudnicama? Da, neke trudnice jednostavno osjećaju neodoljivu potrebu da se najedu zemlje. Naravno, pritom paze da to ne bude onaj prvi nečisti sloj pun bakterija, pa dobro zagrabe i posežu za zemljom koja je puna minerala - željeza, magnezija, cinka, kako bi namirile potrebu za njima.

Taj se fenomen naziva pika - znači da ljudi imaju potrebu konzumirati nejestive sastojke, a osim zemlje, bilježe se i brojni slučajevi konzumiranja: krede, šljunka, pijeska, mljevene kave, soda bikarbone, pa do vrlo bizarnih stvari poput gumenih rukavica, igala, sapuna, pepela ...

No, najčešći slučaj zapravo je jedenje leda, što eto, također spada u tu famoznu piku.

Kako kažu liječnici, a o toj je temi napisana i knjiga, najčešće je riječ o osobama koje pate od nedostatka željeza u krvi, anemičnim osobama, odnosno onima koji imaju neobjašnjivu potrebu u svoj organizam unijeti dodatne količine minerala, a ako piku povezujemo s trudnoćom, nećemo lagati ako kažemo da je to vrlo slično nekim tipičnim trudničkim stereotipima kada trudnica ima neke objašnjive želje za, recimo to tako, nenormalnim kombinacijama  - kiseli krastavci, sa salamom i pekmezom. Na primjer.

Tako je i ova potreba za konzumiranjem zemlje, a posebno leda, stvar neobjašnjive želje, a iako stručnjaci smatraju da konzumiranje manjih količina zemlje ne bi trebalo biti rizično za trudnoću ni za bebu, najčešće ipak naglašavaju da se trudnice radije okrenu zdravijoj prehrani kojom će nadomjestiti te minerale i tako smanjiti želju za konzumacijom zemlje. A zašto se pika tako često vezuje upravo uz trudnice, logično je, jer spomenuti minerali kojima zemlja obiluje upravo su oni minerali koji su jako potrebno trudnici za njen organizam, ali i za bolji razvoj ploda.

Dakle, konzumacije zemlje u manjoj količini neće biti rizična po zdravlje, ali, naglašavaju stručnjaci, mora se znati da će takva nehranjiva prehrana izazvati zatvor koji trudnicama ionako nije stran pojam.

A ima čak i jedan pozitivan pojam - konzumacijom čiste zemlje umanjuju se simptomi jutarnjih, odnosno mučnina uopće. Tako neke trudnice samo iz tog razloga povremeno posežu za malo zemlje.

Treba reći i to da zapravo ne postoje dokazi da se konzumacijom svih ovih namirnicama u organizam doista unosi dovoljno minerala, pa stručnjaci svakako savjetuju - ukoliko imate takvu ili sličnu žudnju, obratite se liječniku kako biste, za početak, napravile kompletnu krvnu sliku i vidjele što je to što vam toliko nedostaje u organizmu.

Jer kako se nadalje ističe, trudnice najčešće prestaju osjećati potrebu za konzumacijom takvih nejestivih tvari onda kada poprave svoju krvu sliku, odnosno podignu razinu spomenutih minerala.

U svakom slučaju, ako posumnjate da patite od pike, obratite se liječniku te usmjerite ka zdravijoj i uravnoteženoj prehrani bogatoj proteina i ugljikohidrata, uzimajte dodatne količine željeza i folne kiseline te svakako smanjite unos šećera i nezdrave brze hrane.

U suprotnom, ukoliko i dalje nastavite kopati i konzumirati zemlju, kredu i ostale navedene stvari, dovodite u opasnost prvenstveno svoju bebu koja neće dobivati dovoljno minerala (ako nedostaje vama, tada posebno nedostaje i u njihovom razvoju) te ćete tako znatno povećati rizik od prijevremenog poroda ili rođenja bebe ispod prosječne težine.  

Pročitajte više