Stručnjaci su uvjereni da bi svi roditelji trebali provoditi pravilo "3-6-9-12"

Foto: 123RF

BROJNE studije dokazuju da predugo konzumiranje sadržaja na malim ekranima kod djece može uzrokovati probleme s vidom, poremećaje sna, nedostatak koncentracije, teži razvoj govora, ali i mnoge druge probleme.

Kako bi roditeljima pomogao procijeniti koliko vremena njihova djeca mogu provesti pred malim ekranima ili na svojim pametnim telefonima, psiholog Serge Tisseron je osmislio pravilo "3-6-9-12".

Evo o čemu je riječ:

Nema korištenja računala ni pametnih telefona prije treće godine života

Iako znamo da, prema brojnim istraživanjima, više od dvije trećine djece mlađe od 2 godine gleda televiziju svaki dan, često je korisno prisjetiti se ovog osnovnog pravila s kojim se slaže većina pedijatara. Tisseron ističe da je najbolji način za poticanje dječjeg razvoja taj da se roditelji igraju s njima, a ne da gledaju sadržaj na malim ekranima.

Zabranjeno korištenje igraćih konzola do šeste godine

U prosjeku djeca provedu oko 30 minuta dnevno igrajući igrice na konzolama, a time zapostavljaju razvoj vlastite senzorike.

Nema interneta do devete godine života

Čak i tada se preporučuje da djeca sve do srednje škole internet koriste isključivo uz nazor odrasle osobe. No, važno je znati da na internetu ne postoji samo opasnost od pornografije ili pak toga da vaše dijete postane žrtva cyberbullyinga. Naime, djecu je potrebno naučiti tri stvari: Sve što stavimo na internet može završiti u javnoj domeni, sve što stavimo na internet ostat će tamo zauvijek, a sve što pronađemo tamo je upitno jer ne možemo znati je li to istina i laž.

Zabranjeno korištenje društvenih mreža prije 12. godine

Čak i nakon 12. godine preporučuje se nadzor roditelja prilikom djetetovog korištenja interneta, važno je ne dopustiti djeci da koriste društvene mreže prije ove dobi. Tek tada većina može barem donekle shvatiti opasnosti koje vrebaju, ali i preuzeti odgovornost.

Pročitajte više