Stručnjak upozorio na opasnosti trampolina: To je kao da vas netko udari čekićem

Foto: 123RF

TRAMPOLIN je sprava kojoj se većinom vesele djeca, ali i odrasli. No iza silne zabave skrivene su i neke opasnosti na koje je odlučio upozoriti Pete Pidcoe iz SAD-a, inženjer koji je šest godina proveo istražujući dizajn trampolinskih parkova.

"Više trampolina povezanih zajedno može stvoriti nesiguran prijenos energije što takvu površinu čini nepredvidivom", zaključio je Pete i to objasnio na primjeru snimke nastale u New Jerseyju, na kojoj je dječak u društvu svog oca skakao po trampolinu, nakon čega je od siline očevog skoka pao i slomio bedrenu kost. 

"To je najduža i najjača kost u vašem tijelu. Potrebno je 400 kilograma kako bi se slomila. S obzirom na to da je riječ o djetetu, vjerojatno pola od toga, oko 200 kilograma. Dakle, otac je skačući prebacio 200 kilograma sile na sina i to strašno velikom brzinom. To je kao da vas netko udari čekićem", objasnio je Pete. 

Na opasnosti od skakanja po trampolinu upozorio je i dr. Craig Cook koji je u bolnici liječio stotinjak pacijenata s teškim ozljedama zadobivenim u trampolinskim parkovima.

"Bilo je tu prijeloma nogu, ruku, kralježnice, ali i raznih ozljeda glave. Neke su ozljede izgledale poput onih u najgorim prometnim nesrećama", ispričao je dr. Cook, a inženjer Pidcoe još je jednom upozorio roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora. 

 

Pročitajte više