Studija: Korištenje društvenih mreža ima opasne posljedice za razvoj dječjeg mozga

Foto: Pexels

UTJECAJ društvenih mreža na mlade vruća je tema jer većina djece i tinejdžera želi raditi što god rade njihovi prijatelji, a roditelji se brinu oko postavljanja ograničenja. Nova studija bavila se ispitivanjem je li često provjeravanje stranica društvenih mreža (Facebook, Instagram i Snapchat) povezano s promjenama u funkcionalnom razvoju mozga kod ranih adolescenata, odnosno djece u dobi od 12 godina.

Koristeći skeniranje mozga, istraživači sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu otkrili su da često ''osvježavanje'' i provjeravanje društvenih mreža može biti povezano s promjenama u osjetljivosti mozga na društvene nagrade i kazne, kao što su online lajkovi ili komentari.

"Znamo da je adolescencija jedno od najvažnijih razdoblja za razvoj mozga jer tada se prolazi kroz najviše promjena", rekla je autorica studije Eva Telzer, izvanredna profesorica psihologije i neuroznanosti. "To je doista dramatično razdoblje za razvoj mozga, posebice u dijelovima mozga koji reagiraju na društvene nagrade.''

Međutim, društvene nagrade nisu ograničene isključivo na korištenje društvenih mreža. To mogu biti i pozitivne povratne informacije licem u lice od prijatelja. Ali upravo se lajkovi na Facebooku i ostalim platformama ubrajaju u društvene nagrade, koje, čini se, imaju sve veći utjecaj na život pojedinca.

Istraživanje je pokazalo zastrašujuće rezultate

Istraživanje je otkrilo i kako su neki adolescenti gotovo neprestano na svojim mobitelima provjeravajući svoje društvene mreže svakih sat vremena. Za studiju, koja je trajala čak tri godine, tim stručnjaka angažirao je 169 učenika šestog i sedmog razreda iz tri javne srednje škole u ruralnoj Sjevernoj Karolini, a sudionici su bili rasno raznoliki te su uključivali oba spola.

Sudionici su izvijestili koliko su često provjeravali tri platforme društvenih mreža, u rasponu od manje od jednom dnevno do više od 20 puta. Zatim su bili podvrgnuti snimanju mozga, a ono što su znanstvenici pokušali shvatiti bilo je kako njihov mozak reagira na pozitivne ili negativne komentare na društvenim mrežama, ali i pregledavanje ovih platformi općenito.

Djeca postaju sve osjetljivija na povratne informacije svojih vršnjaka

Djeca koja su u dobi od 12 godina provjeravala društvene mreže više od 15 puta dnevno pokazala su značajne razlike u načinu na koji se njihov mozak razvijao tijekom sljedeće tri godine, donosi US News. Profesorica i autorica studije rekla je da dobiveni rezultati pokazuju kako tinejdžeri koji odrastaju neprestano provjeravajući društvene mreže postaju preosjetljivi na povratne informacije svojih vršnjaka.

"Njihov mozak tijekom tih godina sve više i više reagira na tu povratnu informaciju društvene nagrade koju očekuju te su sve podložniji tuđim mišljenjima", objašnjava Telzer, koja dodaje kako to može biti itekako opasno te rezultirati povećanim rizikom od depresije, anksioznosti te ostalih mentalnih poremećaja kod djece i mladih.

Pročitajte više