Studija otkrila zašto je pohađanje vrtića važno za razvoj i budućnost djeteta

Foto: Shutterstock

KRETANJEM u vrtić dijete se prvi put susreće s okolinom u kojoj se provodi strukturirano učenje i boravkom u većim skupinama. Sve što je dotad svladalo, dijete je uglavnom naučilo od svojih roditelja i članova šire obitelji oponašanjem i promatranjem.

No u vrtiću je to potpuno drukčije. Dijete se izlaže raznim aktivnostima učenja u većem timu, a posebno se ističe važnost socijalizacije zbog njegovog boravka u kolektivu. Sve vještine koje nauči vrlo su važne za njegovu dobrobit u kasnijoj dobi.

Socijalizacija je vjerojatno najveća dobrobit polaska u vrtić jer se upravo stjecanjem stavova i sustava vrijednosti stvara podloga za emocionalni i intelektualni rast djeteta. Odgojitelji i ostali stručnjaci znaju da je socijalizacija ključ uspjeha, kako na osobnoj, tako i na društvenoj razini.

Socijalizacija kao glavna prednost vrtića

Ako je dijete dobro prilagođeno skupini vršnjaka, lakše će učiti, svladavati znanja i vještine, surađivati, pronalaziti prijatelje te podršku u njima, ali i steći samopouzdanje, koje će mu dobro doći u svemu što se jednog dana nađe pred njim. Istraživanja tako pokazuju da su dobro socijalizirana djeca opuštenija i samopouzdanija od one koja nemaju previše iskustva s boravkom u kolektivu.

No socijalizacija nije jedina dobrobit koju donosi vrtić. Tu je i stvaranje temelja za bolji uspjeh u školi. Naime, poticanjem socijalno-emocionalne kompetencije, ali i discipline, gradi se djetetova radoznalost i motivacija za učenje.

Kako donosi Science Daily, studija znanstvenika na Sveučilištu Oxford, provedena na ovu temu, pokazala je zanimljive rezultate. Naime, djeca koja su pohađala vrtić imala su mnogo bolje ocjene i veći uspjeh u školi od one koju su kod kuće čuvale bake ili dadilje.

Stvar je u tome što se, osim novih znanja i vještina, djecu u vrtiću priprema na nove rutine koje ih očekuju u školi, ali i kasnije u životu. To su prvenstveno funkcioniranje u grupi, interakcija na određenom zadatku te zajedničke aktivnosti s njihovim vršnjacima. Osnovne rutine razvijene u predškolskoj ustanovi mogu biti od iznimne važnosti za kasniji uspjeh djeteta, što spomenuto istraživanje i dokazuje.

 

Pročitajte više